Zdraví a pohodlí na podzim: Ochrání barefoot moje nohy i v chladném počasí?

Be Lenka logo Be Lenka
21.10.2024
Zdraví a pohodlí na podzim: Ochrání barefoot moje nohy i v chladném počasí?

Mnozí lidé se obávají, že jim bude v barefoot botách v chladném počasí zima. Opak je pravdou. V článku se dozvíte, jak dokáží barefoot boty udržet nohy v teple a co dělat, když je Vám přesto chladno.

Table of contents

Bude mi v barefoot botách zima na nohy?

Nebude. Tajemství spočívá ve schopnosti organismu regulovat si vlastní teplotu. Barefoot obuv zapojuje při pohybu celé chodidlo, přičemž je stimulováno reliéfem povrchu, po kterém kráčí. Oba tyto aspekty pomáhají zlepšovat cirkulaci krve a tím zvyšovat termoregulaci. 

Tvar boty není náhodný. Prsty, které se mohou přirozeně roztáhnout v barefoot obuvi, mají mezi sebou vzduchové váčky. Tyto váčky izolují a zadržují teplo. 

Jak si vybrat správně boty na podzim a zimu?

Při výběru bot na chladnější období je dobré dát si pozor především na tyto vlastnosti: 

  • Materiál. Nejčastějším voleným materiálem je kůže. Vystihuje ji prodyšnost, přirozená flexibilita a odolnost vůči vlhkosti. 
  • Zateplení. Na jaro a podzim je vhodné volit mírnější formu zateplení, aby se předešlo zbytečnému pocení. Ideálním materiálem je flís, Merino vlna, nebo technická textilie Dermodry Coolmax ®, která odvádí vlhkost.
  •  Podešev. Je vhodné volit podešev z odolných materiálů a s dostatečným gripem. Naše modely mají podešve z odolné gumy. Jejich grip zvyšuje stabilitu na mokrých površích. Vyšší dezén zároveň plní funkci tepelné izolace.
  • Membrána. Vlhkost odvádí ven, ale zvenku se dovnitř nedostane. U obuvi s membránou je ale nutné dávat pozor na používání impregnačních prostředků, volíme produkty přímo určené na obuv s membránou.
  • Stélka. Nejsilněji absorbuje vlhkost. Stélky v našich modelech vyrábíme ze 100% bavlny, froté, flísu, Merino vlny, recyklovaného polyesteru a paměťové pěny, nebo polyamidu a mikrovlákna. Do chladnějšího počasí jsou vhodné stélky z bavlny, froté, flísu a Merino vlny.

    Jak se o boty starat během podzimu a zimy?

    • Obuv pravidelně čistíme, ideálně ihned po zašpinění.
    • Čistou obuv impregnujeme prostředkem voleným podle materiálu
    • Stélky po každém použití vyjmeme a necháme vysušit.
    • Po skončení sezony boty odkládáme důkladně vyčištěné a ošetřené.

Kvalitní ponožky jsou základ

Ideálně volíme ponožky z bambusu, Merino vlny, nebo s co nejvyšším podílem bavlny. Tyto materiály se vyznačují výbornou absorpční schopností a odváděním vlhkosti od pokožky, což zlepšuje tepelný komfort. Pokud je Vám přesto chladno, vrstvěte. Doporučuje se kombinovat dva typy ponožek – tenké a funkční a na ně tlustší ponožka, ideálně z vlny. 

Barefoot otužování

Nebude. Tajemství spočívá ve schopnosti organismu regulovat si vlastní teplotu. Barefoot obuv zapojuje při pohybu celé chodidlo, přičemž je stimulováno reliéfem povrchu, po kterém kráčí. Oba tyto aspekty pomáhají zlepšovat cirkulaci krve a tím zvyšovat termoregulaci.   

  • Studená sprcha. Začínáme nejdřív od chodidel a kotníků. Postupně postupujeme výše, až si osprchujeme celé tělo.
  • Střídavé koupele v teplé a studené vodě pro nohy. Střídání teplot stimuluje roztahování a stahování cévních řečišť, což zlepšuje cirkulaci krve.
  • Rychlá procházka naboso ve sněhu, v ranní rose, či v horském potoku
  • Zdravě v teple a pohodlí

    Pokud hledáte model vhodný na podzim, Be Lenka a Barebarics nabízí široké spektrum střihů s různými formami zateplení, na volný čas, do přírody, do školy i do práce. Zjistíte, že podzim je tím nejlepším ročním obdobím na přechod k barefoot. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde