Příroda pod nohama: Podzim je ideálním obdobím na přechod na barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
16.10.2024
Příroda pod nohama: Podzim je ideálním obdobím na přechod na barefoot

Každá změna ročního období s sebou přináší něco jedinečného. Podle statistik i podle psychologů je to právě podzim, na který se lidé nejvíce těší. Po horkém létě nabízí podzim dlouho očekávané osvěžení a my pociťujeme příval energie, inspirace a odhodlání vykročit směle vpřed se vzrušujícím očekáváním nových začátků. Tak proč nevkročit do podzimu o něco zdravější – s barefoot boty na nohách ?

Table of contents

Pokud ještě nejste příznivci barefoot obuvi, ale uvažujete, že tomuto revolučními konceptu dáte šanci, podzim je ideálním obdobím na přechod na barefoot obuv. Na následujících řádcích si vysvětlíme proč začít právě na podzim, jaké zdravotní a psychologické benefity Vám to přinese. Poradíme Vám jak se hladce přetransformovat z konvenční na barefoot obuv a dáme Vám i tipy na skvělé modely, které se neleknou ani vrtošivého počasí přicházejícího podzimu. 

Podzim jako ideální období na přechod na barefoot obuv

Podzim je bezpochyby jedním z nejkouzelnějších ročních období. Příroda se odívá do dechberoucí barevné palety, koupe se v zářivých odstínech žluté, oranžové a červené. Povětřím se nese jemný šum padajících listů. Chodníky pokrývá vrstva opadaného listí, měkká podzimní peřinka. Právě měkké povrchy jsou klíčovým bodem díky kterému je přechod na barefoot nejlepší na podzim.  

Principem barefoot obuvi je poskytnout chodidlu podmínky, aby se cítilo jako bosé. Typickými znaky barefoot boty jsou tvar, který respektuje anatomii chodidla, zero drop, neboli nulový výškový rozdíl mezi patou a špičkou, ultralehké a flexibilní materiály a ohebná a tenká podešev, která zprostředkovává dokonalý kontakt mezi chodidlem a povrchem. Je to právě tato ultratenká podešev, která se při přechodu z konvenční obuvi na barefoot jeví jako největší výzva. Měkké podloží podzimní přírody dělá přechod na barefoot příjemnější. Noze více svědčí měkké přírodní povrchy, než tvrdý a rovný beton či asfalt, ať už po pocitové rovině, nebo stimulační. Při tenké podešvi chodidlo reaguje i na ty nejmenší rozdíly v povrchu, což znásobuje stimulaci. V přirozeném prostředí se navíc chodidla snáze přizpůsobí přirozenému pohybu. Chodit po měkkém mechu či opadaném listí v barefoot obuvi připomíná chůzi po obláčku. A to dělá přechod na barefoot mnohem příjemnější a snazší. 

Zdravotní benefity barefoot obuvi

Roky nošení běžné obuvi se postaraly o to, že chodidla zlenivěla a zapomněla na to, jaké je to cítit zemi pod nohami. Tlustá podešev, minimálně flexibilní, a měkké paměťové stélky se postaraly o to, že noha ztratila svoji přirozenou funkčnost. Úlohou barefoot obuvi je nohám tuto jejich ztracenou funkčnost navrátit a připomenout jim, jaká je jejich úloha v celotělovém systému. Barefoot obuv příznivě působí na zdraví našich chodidel, poskytuje jim podmínky, aby mohly pracovat přesně tak, jak to příroda zamýšlela. Při chůzi v barefoot botách se zapojuje celé chodidlo, každá jeho část plní svoji funkci. Díky štědrému prostoru v přední části boty, která umožňuje chodidlu přirozeně se při chůzi pohybovat, funguje barefoot jako prevence deformit chodidla jakými jsou například plochonoží nebo hallux valgus. Stejně tak působí preventivně před vznikem otlaků a kuřích ok. 

Barefoot obuv podporuje díky zero dropu správné držení těla, nevychyluje těžiště ani nezasahuje do korektního rozložení váhy. Právě naopak, barefoot obuv podporuje rozložení váhy na tři opěrné body na chodidle. Díky tomu se zlepšuje rovnováha a koordinace pohybů. Pokud Vás trápí bolesti páteře, může to mít kořeny právě v nevhodné obuvi. Tím, že nošení barefoot obuvi pozitivně působí na celý kosterně-svalový aparát, dokáže zmírnit různé typy bolestí s ním spojené. 

Chodidlo je neuvěřitelným zdrojem nervových zakončení, která jsou v rámci nervové soustavy velmi důležitá. Díky nim dostává náš mozek přímý impulz o prostředí, ve kterém se pohybujeme. Díky stimulaci chodidla se posiluje propriocepce, uvědomění si vlastního těla v prostoru bez nutnosti vizuální kontroly. Díky propriocepci můžeme napřiklad chodit po schodech bez toho, abychom se museli dívat pod nohy. 

Nošení barefoot obuvi má velké množství zdravotních benefitů, pokud si však obujete barefootky a vyrazíte do podzimní přírody, tyto benefity se ještě znásobí. Pobyt na čerstvém vzduchu je všeobecně známý pro svůj pozitivní vliv na imunitní systém. Věděli jste ale, že i samotné nošení barefoot obuvi a vystavování chodidla různým povrchům, teplotám a stimulům taktéž posiluje obranyschopnost organismu? Nebojte se vyrazit do přírody v barefoot botách. Díky tomu, že v nich má chodidlo ničím nezkreslený kontakt se zemí a zlepšenou adaptaci na změnu povrchu, snižuje barefoot riziko úrazu při chůzi jako je zvrtnutí, nebo natažení. 

Psychologické benefity nošení barefoot obuvi

Benefity barefoot obuvi se netýkají jen našeho fyzického zdraví. Je známo velké množství psychologických benefitů, především pokud zkombinujeme barefoot a přírodu. Podzimní příroda se svým tichým spiritem a dechberoucí paletou zářivých odstínů na nás působí jako balzám na duši, upokojící a uzemňující. Podzim má v porovnání s ostatními ročními obdobími určité nenapodobitelné kouzlo. Po plodném jaru a rušném létě přináší podzim jakési vyvrcholení celého roku, kdy se vše uklidní, zpomalí a připravuje se na odpočinek. Podzim v přírodě nabízí pocit rovnováhy - aby byla příroda aktivní a produktivní, musí i odpočívat a zpomalit. Rovnováha, balanc. Tak potřebné v dnešním zrychleném světě, kdy se tak jednoduše přehlíží hranice mezi pracovním životem a povinnostmi a sebou samým. 

Vyrazit na procházku v barefootkach, cítit pod nohama přírodu, měkký mech, šustění listí, nasávat svěží chladný vzduch a koupat se v barvách podzimu. Přesně pro toto milujeme podzim. Jaké benefity přinese procházka v přírodě s barefootkami na nohách? Kromě neskutečného pocitu vnitřního klidu se můžeme těšit na klesající hladinu stresového hormonu kortizolu či zlepšenou kvalitu spánku. Pobyt v přírodě je nejpřirozenější způsob jak zvýšit okysličení mozku, s čímž přichází zvýšené uvolňování hormonu serotoninu, kterému vděčíme za dobrou náladu a pocit štěstí. 

Tipy na přechod na barefoot obuv

Při přechodu na barefoot obuv nesmíme zapomenout na to, že roky strávené v konvenční obuvi se nedají odčarovat mávnutím zázračného proutku. Tak jako každá změna, i přechod na barefoot potřebuje čas a trpělivost. Změna obouvacích návyků je velmi individuální a každému trvá jiný čas, za který si na barefoot koncept zvykne. Všeobecně se počítá, že úplný přechod trvá 2 až 3 měsíce, v závislosti na tom, jestli je chodidlo zdravé a funkční, nebo trpí nějakými problémy. Stejně tak záleží na tom, jestli jsme zvyklý chodit bosí, ať už doma, nebo venku (pokud máme přístup na zahradu). 

Podzimní počasí je ideální na přechod na barefoot. Jak tedy začít? Pomalu a postupně, ve vhodném prostředí. Nejlepší je obout si barefoot boty na začátku na lehkou procházku do přírody (žádný náročný hiking). Měkké podloží v přírodě funguje jako přirozený tlumič, proto pro naše nohy není přechod z vyměkčené konvenční obuvi na barefoot takový „drastický“. Podzimní chodníky pokryté měkkou peřinkou listí jsou též super zážitkem pro naše chodidla. Určitě je nutné se vyhnout extra tvrdým povrchům, mohlo by Vám to první kroky v nových botách výrazně znepříjemnit. Na začátku se doporučuje nosit barefoot boty 20-30 minut denně a postupně, jak si bude chodidlo zvykat, tento interval prodlužovat. Až se dostanete do bodu, kdy už si nebudete chtít konvenční boty ani za nic obout ☺. Někdo do barefootu přehoupne okamžitě, ze dne na den, někdo potřebuje několik týdnů až měsíců. Obě možnosti jsou v pořádku. Stejně tak je v pořádku ze začátku pociťovat jistý diskomfort, přece jen, pro chodidlo je to po letech obrovská změna. Ale změna k lepšímu. Je nutné vytrvat, raději pomalu, pár minut denně, než se vzdát. Jednou nám za to naše funkční chodidlo poděkuje. 

Jaké boty si vybrat na podzim??

Při výběru barefoot obuvi bychom měli zohlednit následující kritéria, především jde o to první:

Tvar. Každá noha má specifický tvar a my jí chceme dopřát obuv, která ho bude co nejvěrněji respektovat. Podle toho vybíráme i boty. Každá barefoot značka má svoje typické tvary kopyta, snažíme se vybrat takový model, který nohu nebude v žádném směru omezovat a bude jí poskytovat dostatek prostoru. 

Střih. Tak jako má každá noha specifický tvar a velikost, má rozdílné i ostatní parametry. To se týká především výšky nártu, šířky paty, nebo obvodu kolem kotníku. Vybíráme obuv takovou, aby co nejlépe sedla na nohu. Chceme opravdu funkční a zdravotně přínosnou obuv, neděláme proto kompromisy a vybíráme jen to nejlepší. 

Velikost. Správně zvolená velikost je alfou i omegou správně padnoucí boty. Každá značka, a dokonce každý model v rámci jedné značky, může mít jiné rozměry, ale totožné číslování. Opravdu kvalitní značky mají u každého modelu uvedené u velikosti i reálné rozměry boty. Proto je dobré nohu důkladně změřit a vybrat si velikost ne podle čísla, ale podle reálných rozměrů. U barefoot obuvi nezapomínáme ani na šířku chodidla. 

Při výběru barefoot obuvi na podzim bychom měli myslet na následující:

Materiál. Se změnou období z letního na podzimní přichází i jistá nestálost v počasí. Po relativně stabilním letním počasí přichází zvýšené riziko přeháněk, čekají nás chladná a mlhavá rána a sluncem zalitá odpoledne babího léta. Proto volíme boty ze spolehlivých materiálů, které naše nohy udrží v pohodě a suchu i když se prožene podzimní přeháňka, či chodníky pokryjí vlhké listy. Ideálním materiálem je kůže, kterou pravidelně impregnujeme. 

Střih. S chladnějším počasím přichází potřeba více se zahalit, což platí i u nohou. Ideální střihy na podzim jsou vyšší kotníkové, nebo kozačkové. 

Zateplení. Každý velmi individuálně snáší chlad, nebo toleruje teplo. Proto je volba zateplení na preferencích každého. Někdo nepotřebuje na podzim extra podšívku, někdo sáhne po modelu zatepleném například flísem, nebo textilií. 

Be Lenka podzimní výběr

V naší kolekci si vybere každý, ať už model na speciální příležitost, do přírody, nebo na každý den. Mezi ženami jsou mimořádně oblíbené kotníčkové modely. Be Lenka Entice je model inspirované nestárnoucími Chelsea kozačkami a už několik let se těší mimořádné popularitě díky své všestrannosti a minimalistickému stylu, který nikdy nevyjde z módy. Be Lenka Mojo a Be Lenka Diva jsou kozačky vyššího kotníkového střihu, které se lehce kombinují a jsou vhodné jak do práce tak i na toulky městem. Knittové Be Lenka Venus nesmí chybět v šatníku sebevědomé a fashion-forward ženy. Pleteninový svršek má hydrofobní úpravu, takže jsou vhodné i do deštivého počasí. Novinka Be Lenka Nimbus je ztělesněním symbiózy barefoot kvalit a ultimátní fashion. Tento nepřehlédnutelný model bot typu „mule“ nabízí nejen stoprocentní komfort a barefoot svobodu pohybu, promyšlená kombinace materiálů a ochranný lem kolem celé boty z něj dělá dokonalého společníka do podzimního počasí. 

Pro milovníky klasických tenisek jsou ideálními botami na podzim modely s vyšším kotníkovým střihem, jako je například model Barebarics Element, Barebarics Lynx nebo Barebarics Hifly. Pokud hledáte model na toulky přírodou, který využijete i v běžném životě, ale líbí se Vám ten „hiking look“, určitě nepřehlédněte modely Be Lenka Ranger a Be Lenka Nevada

Pro ty, kteří spíše sahají po minimalistických botách s nádechem elegance a stylu, mohou k podzimnímu kabátu, či kožené bundě nakombinovat například Be Lenka Synergy (i v zateplené flísové verzi), či novinku Be Lenka Phoenix. Mimořádně oblíbený je model Be Lenka Atlas, vyšší šněrovací boty, které mají ale na vnitřní straně šikovný zip, proto je jejich nošení neuvěřitelně praktické a pohodlné. Model Be Lenka Olympus je elegantním modelem s lookem turistické boty, takže z práce můžete vyběhnout přímo na procházku do parku. Samozřejmě, ti, kteří dobře tolerují zimu a nedají dopustit na tenisky, si mohou vybrat ze široké nabídky teniskových modelů s různými výškami střihu. 

Milovaný podzim. Čas zpomalit, zharmonizovat se, čas na nové začátky. S nástupem podzimu mnozí pociťujeme příval inspirace, chuť něco začít, něco změnit. Vybudovat si nové rituály, přejít na nové návyky. I to je jedním z důvodů, proč je podzim ideálním obdobím na přechod na barefoot obuv. Příjemnější počasí nás víc láká do přírody, která je zbarvená dechberoucí paletou barev, které potěší oko a zahřejí na duši. Padající listí udělá z každého chodníku měkký obláček, po kterém je radost kráčet. Udělejme proto pro sebe tento podzim něco extra a vyražme do přírody s barefooty na nohách a užijme si na vlastní kůži jaké je to skvělé cítit přírodu pod nohama. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde