Polévky pro děti
Polévky jsou velmi dobrým pokrmem pro děti, protože se jednoduše polykají, díky ponornému mixéru, kterým se zelenina v polévce rozmixuje dohladka, děti nemusí žvýkat tvrdší kousky jídla, polévka navíc doplní dětem i tekutiny a dokáže je dobře zasytit.
Obsah článku
- Bramborovo - mléčná polévka
- Mrkvová polévka s rýží a s vajíčkem
- Hustá mrkvová polévka
- Mrkvovo - hrášková polévka
- Zeleninová polévka s fazolovými lusky
- Výborná máslová zeleninová polévka
- Zapřažená vajíčková polévka
- Rajčatová polévka
- Květáková polévka
- Květáková - bramborová polévka
- Vajíčková polévka
- Pórková polévka
- Kmínová polévka
- Čočková polévka
- Cuketová polévka
Pro děti jsou vhodné polévky v podstatě z jakékoliv zeleniny, nejlépe z čerstvé sezónní zeleniny. Základní recept na přípravu polévky je velmi jednoduchý: na másle nebo oleji se krátce orestujeme zelenina, zalije se vodou, mírně se dochutí a vaří do změknutí.
Každou polévku lze na závěr rozmixovat ponorným mixérem, pokud by mělo děťátko problém spapá kousky uvařené zeleninky. Pozor však na to, jaké koření používáme. Pro malé děti není vhodné přidávat do jídel pikantní koření jako pepř nebo chilli. Přehánět bychom to neměli ani se solí.
Ve věku do jednoho roku miminko pije mateřské mléko, nebo pokud ho maminka z různých důvodů nekojí, pije umělou náhradu mateřského mlíčka. První příkrmy je vhodné zavést od ukončeného šestého měsíce věku dítěte. Hlavní složkou příkrmů je zelenina, ovoce přidáváme až později. Skvělou stravou pro děti na začátku přechodu z mateřského mléka na jinou stravu, jsou polévky. Jejich konzistence je tekutá až mírně hustá, dětičkám se polévky snadno papaji.
Pokud tedy přemýšlíte, co na oběd pro děti, můžete se inspirovat i následujícími recepty na přípravu chutných polévek.
Bramborovo - mléčná polévka
Tato polévka velmi dobře zasytí dětské bříško a navíc je i díky krémové konzistenci velmi chutná. Pokud ji uděláte pro celou rodinu, jistě si na ní pochutnají nejen děti, ale i dospělí.
Suroviny
- 200g brambor
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 1 čajová lžička krystalového cukru
- čtvrt čajové lžičky mletého kmínu
- 200 ml mléka
- 12 g hladké mouky
- čtvrt čajové lžičky mleté sladké červené papriky
Postup: Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do hrnce s vodou, posypeme kmínem, přimícháme cukr a ocet a vaříme do změknutí. Připravíme si jíšku: rozmícháme spolu mléko, mouku a mletou papriku a tuto směs pomalu vlijeme do uvařených brambor. Polévku vaříme do zhoustnutí. Pokud by se stalo, že zhoustne až příliš, můžeme přidat ještě trochu mléka, abychom ji rozmělněny.
Mrkvová polévka s rýží a s vajíčkem
Příprava mrkvové polévky pro děti je jednoduchá, zvládne ji určitě každý.
Suroviny
- 6 kousků mrkve
- 1 vajíčko
- 2 polévkové lžíce rýže
- sůl
- olej nebo máslo
- voda
Postup: Očistíme a omyjeme mrkev a nastrouháme ji na struhadle nahrubo. Rýži omyjeme. V hrnci rozpálíme trochu oleje nebo másla, na kterém krátce orestujeme nastrouhanou mrkev. Přidáme rýži, krátce promícháme a zalijeme vařící vodou. Mírně osolíme a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme syrové vajíčko, vícekrát promícháme a ještě krátce povaříme. Před podáváním můžeme rozmixovat ponorným mixérem.
Hustá mrkvová polévka
Tato polévka je vhodná pro děti od 8 měsíců.
Suroviny
- 200 g mrkve
- 50 ml mléka (může být i rostlinné)
Postup: Mrkev nastrouháme. Nastrouhanou mrkev vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme po dobu asi třicet minut. Přidáme krupici, vaříme dalších patnáct minut. Zředíme mlékem a ještě chvilku povaříme.
Mrkvovo - hrášková polévka
Zdravá polévka pro děti od 8 měsíců.
Suroviny
- 100 g mrkve
- 100 g zeleného hrášku
- 1 vaječný žloutek
- 2 polévkové lžíce dětské krupice
Postup: Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a vaříme asi 20 minut. Zatímco se zelenina vaří, utřeme žloutek s dětskou krupicí a necháme odstát. Do vařící polévky malou lžičkou vkládáme drobné noky a necháme přejít varem asi 2 minuty.
Zeleninová polévka s fazolovými lusky
Suroviny
- 500g zelené fazole
- 1 menší cibulka
- 1 kedluben
- 2 mrkve
- 3 menší brambory,
- 20g másla,
- špetka soli
Postup: Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibulku. Přidáme všechnu ostatní zeleninu, promícháme a krátce vše orestujeme. Zeleninu v hrnci podlijeme trochou horké vody a dusíme asi deset minut. Zalijeme přiměřeným množstvím vody, osolíme, opepříme podle chuti a vaříme přibližně třicet minut, dokud zelenina nezměkne. Na závěr přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
Výborná máslová zeleninová polévka
Tato polévka je mírně nasládlá a obsahuje velké množství vitamínů, protože se na její přípravu používá několik druhů zeleniny.
Suroviny
- 1 kedluben
- 2 - 3 mrkve
- 30g másla
- 100g hrášku
- 200g brambor
- špetka mletého kmínu
- sůl na dochucení
- 2 vajíčka
- 40g dětské pšeničné krupice
Postup: Zeleninu očistíme. Kedluben nastrouháme, polovinu mrkve nakrájíme na kolečka, druhou polovinu nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm orestujeme nakrájenou a nastrouhanou zeleninu. K mrkvi a kedlubny přidáme hrášek a promícháme. Brambory očistíme, nakrájíme na malé kostičky. Brambory přidáme k ostatní zelenině v hrnci, opepříme a zalijeme horkou vodou. Pokud polévku vaříme pro starší děti a dospělé, přidáme i sůl. Vaříme do změknutí zeleniny, přibližně 15 - 20 minut.
Vejce smícháme s dětskou krupicí. Těsto přes haluškár přetřeme do polévky. Vaříme, dokud noky vyplavou na povrch.
Zapřažená vajíčková polévka
Tuto polévku oblibě všechny děti. Obsahuje důležité živiny a má skvělou chuť. Maminky potěší i to, že ji připraví velmi rychle.
Suroviny
- 40g másla
- 50g dehydrované pšeničné dětské krupice
- špetka drceného kmínu
- sůl
- 2 vajíčka
Postup: V hrnci nebo v konvici necháme sevřít vodu. V jiném hrnci rozpustíme máslo. K rozpuštěnému máslu přidáme krupici a smažíme tři minuty. Přidáme kmín a pro starší děti i sůl, promícháme a ještě krátce smažíme. Přilijeme vařící vodu, zamícháme a vaříme asi deset minut za stálého míchání. V hrnku rozmícháme vidličkou vajíčka, přidáme je do polévky a zamícháme. Necháme přejít varem a podáváme.
Rajčatová polévka
Lahodná a zdravá rajčatová polévka pro děti zahuštěná nudlemi. Děti se po ní budou olizovat až za ušima :-)
Suroviny
- 5 kousků cherry rajčat
- 1 větší rajský protlak (cca 350 ml)
- bobkový list
- třtinový cukr na dochucení
- těstoviny (vermicelli nebo dětské těstoviny ve tvaru písmenek či zvířátek)
Postup: Cherry rajčata zalijeme vařící vodou a necháme chvilku odstát. Vyjmeme je, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hrnce vlijeme rajský protlak a podle jeho hustoty přidáme přiměřené množství vody (vodu přidat můžeme ale nemusíme). Přidáme 1 bobkový list a necháme přejít varem. Když polévka sevře, přidáme nakrájená cherry rajčata a ještě jednou necháme přejít varem. Podle chuti přidáme trošku cukru (pokud by byla polévka kyselá).
V neosolené vodě uvaříme těstoviny doměkka a přidáme je do polévky na talíři.
Květáková polévka
Chutná, výživná a sytá polévka pro děti.
Suroviny
- 100g květáku
- 1 brambora
- 1 polévková lžíce ovesných vloček
- trošku oleje
Postup: Květák a brambor očistíme, nakrájíme na malé kusy a ve vodě uvaříme doměkka. Scedíme, přidáme trošku oleje a ovesné vločky, které necháme nabobtnat. Následně vše rozmixujeme dohladka.
Květáková - bramborová polévka
Suroviny
- 3 růžičky květáku
- 2 menší brambory
- kojeneckou vodu
Postup: Zeleninu pořádně omyjeme a pokrájíme na drobné kousky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme do změknutí. Následně zeleninu buď rozmačkáme nebo rozmixujeme a podáváme.
Vajíčková polévka
Zapřažená vajíčková polévka pro děti se vaří snad v každé domácnosti. Tuto polévku oblibě všechny děti. Obsahuje důležité živiny a má skvělou chuť. Maminky potěší i to, že ji připraví velmi rychle.
Suroviny
- 40g másla
- 50g dehydrované pšeničné dětské krupice
- špetka drceného kmínu
- sůl
- 2 vajíčka
Postup: V hrnci nebo v konvici necháme sevřít vodu. V jiném hrnci rozpustíme máslo. K rozpuštěnému máslu přidáme krupici a smažíme tři minuty. Přidáme kmín a pro starší děti i sůl, promícháme a ještě krátce smažíme. Přilijeme vařící vodu, zamícháme a vaříme asi deset minut za stálého míchání. V hrnku rozmícháme vidličkou vajíčka, přidáme je do polévky a zamícháme. Necháme přejít varem a podáváme.
Pórková polévka
Pórková polévka je vhodná pro děti od ukončeného šestého měsíce.
Suroviny
- 50 g pórku
- 1 brambora
- pár kapek panenského olivového oleje
- 300 ml kojenecké vody
- 1 natvrdo uvařený vaječný žloutek
- špetku petrželky.
Postup: Brambory a pórek nakrájíme na malé kousky. Kolečka póru vložíme do hrnce, podlijeme troškou kojenecké vody a dusíme asi 5 - 7 minut. Přidáme pokrájený brambora, zbytek kojenecké vody a vaříme. Hotovou polívčičku rozmixujeme, pokapeme cca 3 kapkami olivového oleje a přidáme vidličkou rozmačkaný vaječný žloutek. Na závěr přidáme špetku petrželky.
Kmínová polévka
Suroviny
- trochu másla
- trochu hladké mouky
- kmín
- sůl
- vejce
- vodu
Postup: Z trochy másla a hladké mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vodou. Přisypeme kmín, jemňounce osolíme a povaříme asi 5 minut. Vejce vidličkou rozmícháme a přidáme do polévky. Necháme ještě krátce přejít varem a polévka je hotová.
Čočková polévka
Luštěniny by neměly v dětském jídelníčku chybět, protože obsahují velké množství důležitých bílkovin, jakož i dalších cenných látek. Jednou z nejpoužívanějších luštěnin je čočka. Připravit z ní můžete velice chutnou a výživnou čočkovou polévku. Pro děti mladší než jeden rok použijte červenou čočku, která je zdravá a navíc se nemusí předem namáčet.
Suroviny
- 250 g čočky
- 500 ml kojenecké vody
- 1 polévková lžíce smetany nebo neslazeného bílého jogurtu
- bobkový list
- bylinky dle chuti (petrželka, oregano, bazalka)
Postup: Čočku, kterou jsme předtím alespoň pár hodin (ideálně přes noc) namáčeli, uvaříme doměkka v kojenecké vodě. Když čočka změkne, přidáme bylinky. Povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Na závěr přidáme smetanu nebo bílý jogurt (jednu lžíci) a promícháme.
Cuketová polévka
Cuketa je oblíbenou zeleninou, která se výborně hodí k přípravě chutných polévek, ale i hlavních jídel. Máme pro vás recept na cuketovou polévku pro děti, kterou připravíte velmi rychle a jednoduše. Je vhodná pro děti od ukončeného šestého měsíce věku.
Suroviny
- brambora
- mrkev
- cuketa
- kojenecká voda nebo zeleninový vývar
Postup: Zeleninu omyjeme a očistíme, nakrájíme na drobné kousky. Pokud máme mladou cuketu, nemusíme ji loupat, nakolik ve slupce se nachází množství živin. Zeleninu přendáme do hrnce a vaříme v předem uvařeném vývaru, nebo v kojenecké vodě. Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podáváme.