Nejlepší barefoot boty na každodenní nošení

Be Lenka logo Be Lenka
16.07.2024
Nejlepší barefoot boty na každodenní nošení

Neoddělitelnou součástí každodenního outfitu jsou boty. V botech trávíme převážnou většinu našeho aktivního dne. V práci, ve volném čase, při sportu a jiných hobby, na procházkách v přírodě, či na toulkách městem. Mnozí preferují obuté nohy i v pohodlí domova.

Obsah článku

Obuv, kterou máme celý den na nohou, ve značné míře ovlivňuje nejen náš celkový komfort a zdraví nohou, ale dokonce i naši produktivitu a náladu. Jednoduše řečeno, když nás něco tlačí, nebo nás trápí pocit unavených nohou, jen těžko budeme překypovat dobrou náladou a budeme se stoprocentně soustředit na práci a povinnosti. 

Lidské chodidlo je stvořeno k tomu, aby bylo bosé. To však není v současné době úplně možné, ať už kvůli ochraně před vnějšími vlivy, nebo kvůli společenské etiketě. Existuje však možnost, jak nohám vytvořit přirozené prostředí k pohybu a navrátit jim funkčnost a zároveň je stále chránit před prostředím a pobouřením společnosti - vyměňte konvenční obuv za barefoot. 

Proč si na každodenní nošení vybrat právě barefoot boty?

Barefoot obuv představuje jedinečný koncept obuvi, která našim nohám umožňuje pohyb v přirozených podmínkách, přičemž je stále chrání před vnějšími vlivy. K tomu, aby chodidlo správně pracovalo, musí mít při pohybu dostatek prostoru a nesmí ho nic omezovat. A právě o tom barefoot obuv je. Kvalitní barefoot boty jsou navrženy tak, aby jejich nošení během dne poskytovalo ultimátní komfort. 

Co musí barefoot boty splňovat, aby byly vhodné na každodenní nošení?

Barefoot obuv musí splnit nejméně čtyři základní podmínky: 

  • Tvar boty odpovídá přirozenému tvaru lidského chodidla a přední část je dostatečně prostorná. Při nášlapu se prsty přirozeně rozprostírají do vějířovitého tvaru, čímž poskytují větší odrazovou plochu a lepší rozložení váhy. Právě úzký tvar boty může za většinu problémů s nohami, neboť v úzké botě se noha jednoduše nedokáže přirozeně pohybovat. 
  • Barefoot obuv má zero drop, tedy nulový výškový rozdíl mezi patou a prsty. Díky tomu je osa těla v pravém úhlu se zemí, což pozitivně ovlivňuje balanc, vhodně umístěné těžiště a správné držení těla.
  • Ultratenká a ohebná podrážka barefoot bot zajistí nejen skvělý ground feel, tedy kontakt s povrchem a neurostimulaci, umožňuje i chodidlu správně se při chůzi ohýbat a rychle se přizpůsobovat změnám terénu. Díky ohebné podrážce se při pohybu zapojí kompletně celé chodidlo, od paty až po konečky prstů, čímž se přirozeně posiluje.
  • Lehká váha boty a flexibilní materiály hrají u barefoot obuvi důležitou roli. Barefoot obuv má noze zajistit co nejpřirozenější prostředí. Flexibilní materiály se postarají o to, aby se obuv noze dokonale přizpůsobila a ničím ji neomezovala. Lehká váha boty zase působí preventivně proti únavě a pocitu těžkých nohou a zajišťuje bezkonkurenční komfort.
  • Kromě toho by měla být obuv samozřejmě zhotovena velmi precizně, s důrazem na detail a z kvalitních materiálů. Investice do barefoot obuvi je totiž investicí do zdraví a pohodlí. 

    Barefoot pro každou nohu

    Bez ohledu na to kdo jste, kolik máte let, co v životě děláte, či v jakém stavu máte nohy, barefoot obuv je vhodná pro každého a na každodenní nošení. Při přechodu na barefoot je nutné myslet na to, že nohy dlouhá léta v konvenční obuvi neměly zrovna nejlepší podmínky. Proto je nutné k přechodu přistupovat obezřetně a opatrně. Člověk, který nemá s chodidly žádné problémy, se přepne rychle, někdo dokonce okamžitě. Chodidlo, které dostalo už zabrat a které trápí kde co, bude potřebovat více času a postupný přechod. Pro každé chodidlo ale barefoot představuje naději ke zlepšení, proto se není potřeba vzdávat a dát této jedinečné obuvi šanci. 

    Přechod na barefoot, na co si dát pozor?

    Jak jsme si už říkali, přechod na barefoot není vždy rychlý a lehký, někdy vyžaduje čas a trpělivost. Kolik trvá úplný přerod není možné říct, vždy je to velmi individuální. Pokud jste barefoot nováček, nebo se odhodláváte tento typ obuvi vyzkoušet, dávkujte si ho postupně. Přezujte se do barefootek v práci. Zkuste v nich chodit doma, nebo je obujte na krátkou procházku do města. Postupně přidávejte čas až zjistíte, že jste v nich strávili celý den a Vaše chodidlo nemůže být spokojenější ☺ . 

    Na co je potřeba si dát pozor? V první řadě je potřeba si správně vybrat. Na trhu najdeme velké množství modelů a značek, které se tváří jako barefoot, ale ve skutečnosti nejsou. Dbejte na to, aby boty splňovaly výše jmenované 4 hlavní atributy barefoot obuvi. Designů a druhů je nespočetně hodně, je opravdu z čeho vybírat. Už víc nemusíme dělat kompromisy mezi pohodlím a designem. 

    Jak si ulevit při bolesti chodidla?

    Naše nohy roky trpěly v nevhodné obuvi. Přechod na barefoot a každodenní nošení minimalistické obuvi jim jednoznačně prospěje, ale ne vždy to stačí. Proto se doporučuje do denní self-care rutiny zařadit i cvičení pro zdravá chodidla a masáže, které uleví od bolesti. V případě přetrvávajících bolestí, nebo vážnějších problémů neváhejte a kontaktujte svého lékaře, případně vyhledejte fyzioterapeuta, nebo podiatra. Nohy nás celý den ochotně nosí, proto se o ně starejme, rozmazlujme je a v žádném případě nepodceňujme jejich zdravotní stav. Zdravé a funkční chodidlo dokáže ve výrazné míře zlepšit kvalitu života. 

    Nejlepší barefoot boty na každodenní nošení

    Be Lenka má ve své nabídce široké spektrum modelů pro každého a na všechny příležitosti. Naše kolekce se každoročně rozrůstá o množství designově unikátních barefoot kousků. Každým modelem se snažíme svět barefoot posunout o level výš. Výzkum, vývoj a neustálé vylepšování jsou pro nás prioritou. 

    Každý model z dílny Be Lenka a Barebarics je designově jedinečný, ale všechny spojuje respektování atributů, které činí barefoot barefootem, jejich všestranné využití, důraz na kvalitní materiály, precizní zpracování, na celodenní pohodlí a nadčasovost. 

    Muži všeobecně nejvíc milují teniskové modely, kterých máme v nabídce více než dvacet. V nabídce si vyberou i z funkčních barefoot bot z pleteniny, které jsou vhodné na trénink a sport. V létě si užívají praktické slip-on tenisky a v zimě je zase zahřejí naše vyteplené modely. Protože je naší prioritou pokrýt všechny potřeby funkční barefoot obuví, v nabídce si vyberou z bot vhodných k obleku i na hory. 

    Be Lenka nabízí ženám opravdu široké spektrum modelů různých designů na všechny příležitosti. Od tenisek na volný čas, po elegantní či ležérní balerínky, romantické a sportovní sandálky, mokasíny, slip-on tenisky, až po kozačky nízkého a vysokého střihu a papuče na doma. 

    V Be Lenka myslíme i na ty nejmenší. Od dětských modelů až po dospělácké verze dostupné v juniorských číslech, nabídka pro děti je opravdu bohatá. Děti si vyberou boty do školy, na přezutí, k vodě, do zimy či na každodenní dobrodružství. Elegantní na formálnější události, či v hravém designu. 

    Díky osvětě, která hovoří o důležitosti zdravého a funkčního chodidla, dnes už víme, že není lepší obuvi na každodenní nošení než je barefoot. Díky barefoot botám noha zažije pocit nepopsatelné svobody a bezkonkurenčního komfortu. Díky neustálé potřebě na sobě pracovat, technologicky se zlepšovat a posouvat barefoot svět stále dopředu můžeme upřímně a bez ostychu říct, že nejlepší barefoot boty na každodenní nošení se rodí i v myslích našich designérů a zdobí police našich showroomů. Be Lenka a Barebarics obouvají každého, bez ohledu na věk, či pohlaví, každý den, celý den, 365 dní v roce. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde