Letní barefoot sandály

Be Lenka logo Be Lenka
08.07.2024
Letní barefoot sandály

Tak jako k létu patří zmrzlina a lehké šaty, tak k nim neodmyslitelně patří i sandály. Pro ty, kteří ještě nejsou v tématice barefoot úplně doma, může být právě otázka výběru sandálů jemně matoucí, protože většina modelů disponuje tenkou podrážkou, která je typickým znakem barefoot obuvi. Ale pozor! To, že má bota tenkou podrážku ještě neznamená, že je barefoot, nebo že je vůbec vhodná pro naše chodidla. Následující řádky jsou věnovány každému, kdo chce toto léto povýšit komfort a zdraví svých nohou o level výš díky nefalšovaným barefoot sandálům. Společně se podíváme na to, že ne všechny sandály s tenkou podešví jsou barefoot sandály, co dělá sandály barefooty a jak si vybrat ty správné. Stejně tak se mrkneme na to, že sandály nejsou jen na parádu, ale můžete s nimi vyběhnout do přírody, nebo si zrovna jít i zaběhat. Nakonec si představíme Be Lenka modely a přesvědčíme se o tom, že barefoot sandály jsou přesně to, co náš letní šatník potřebuje ☺. Přejeme příjemné čtení.

Obsah článku

Univerzální letní boty s přidanými benefity pro zdraví? Barefoot sandály!

Málokterá sezónní obuv se může pyšnit tolika způsoby využití jako právě letní sandály. Sandály jsou vhodné na jakoukoliv příležitost. Do práce, do města, na rande, na výlet. Díky své lehké váze a tomu, že se hodí prakticky k čemukoliv, jsou skvělou volbou do batohu na dovolenou. Sandálky skvěle doplní i formálnější outfit, jen je potřeba si dát pozor na akce, kde se vyžadují boty s uzavřenou špičkou. Ty jsou povinnou součástí dress code white tie a black tie (ty nejformálnější dress code, se kterými se většina „běžných smrtelníků“ ani v praxi nepotká ☺ Pokud tedy nechodíte pravidelně na Ples v opeře). 

Využití sandálů se však neomezuje jen na běžný městský, či pracovní život, nebo na dovolenou. Sandálky najdou své uplatnění i při procházkách v přírodě, či dokonce při běhu. O tom si povíme víc dále v článku. 

Pokud tedy hledáte obuv, která skvěle doplní Váš šatník a najde své využití při každé příležitosti, určitě se podívejte po sandálkách. Pokud chcete svým nohám dopřát extra komfort a užít si přidané zdravotní benefity, zužte svůj výběr na sandálky typu barefoot. Jak poznat barefoot sandály a jak si pro sebe vybrat ten správný pár? Odpovědi na tyto otázky a ještě mnohem víc se dozvíte na následujících řádcích. 

Ne každé sandály jsou barefoot, i když mají tenkou podešev

Jak jsme už načrtli výše, mnoho lidí si myslí, že sandály s tenkou podešví jsou brány jako barefoot. No, tak jednoduché to opravdu není. Tenká podešev je totiž jen jedním z atributů barefoot typu obuvi. Na to, aby mohly být boty brány jako barefoot, musí mít kromě vzpomínané podešvi i anatomický tvar, zero drop a lehkou váhu. A ještě k té podešvi – tloušťka podešvi je jen jedním kritériem, které musí splnit. Kromě toho, že musí být ultra tenká, musí být flexibilní příčně i podélně. A to většina, i když tenkých, podešví konvenčních bot nesplňuje. Pokud tedy hledáte sandálky, které budou kromě svého letního designu i funkčním a zdravým kouskem, určitě se porozhlédněte po modelech, které splňují výše popsané. Není vše totiž jen o tloušťce podešvi ☺. 

Jak si vybrat správné barefoot sandály?

V první řadě je nutné hledat sandály, které splňují všechny čtyři zmíněné barefoot atributy, tedy: 

  • Anatomický tvar, který poskytne chodidlu dostatek prostoru na přirozený pohyb a podporuje jeho biomechaniku. 
  • Zero drop, a tedy nulový výškový rozdíl mezi patou a špičkou, díky čemuž je tělo v dokonalé linii s povrchem, podporuje se správné držení těla i rozložení váhy.
  • Ultra tenká a ve všech směrech flexibilní podešev, která podporuje propriocepci a zajišťuje dokonalý kontakt s povrche.
  • Lehká váha a flexibilní materiály, které zajistí dokonalý fit boty na nohy a bojují proti únavě nohou.

Řemínek kolem kotníku/nártu – velmi důležitou součástí barefoot sandálů je řemínek, který je pevně uchytí na nohu. V porovnaní s jinými barefoot modely, jako jsou například tenisky, nebo balerínky, drží sandálky na nohách menší plochou, proto je důležité, aby na noze seděly pevně a nepadaly. Jinak by se stalo, že bude noha permanentne v křeči, jak se bude snažit boty na noze udržet. Takto bychom si zadělali nejen na samotné křeče, či přetažení a v konečném důsledku i na velké bolesti, a to nejen chodidel. Proto barefoot obuv nenabízí boty jako jsou nazouváky a žabky, které na noze drží jen páskem kolem nohy, resp. mezi prsty. Pokud chceme mít zdravé a funkční chodidlo, měli bychom se vyhnout nošení obuvi, která nesedí pevně na noze. 

Při výběru sandálek myslíme na to, že noha v botě s otevřenou špičkou nepotřebuje takový nadměrek, jako je tomu u uzavřené obuvi. U sandálků úplně stačí nadměrek 0,5 cm. Jinak může bota nepřesně sedět a my můžeme o volnou špičkou zakopávat. 

Když už máme vyselektované boty, které jsou barefoot, zamyslíme se nad účelem, na který je chceme využívat. Be Lenka má ve své nabídce barefoot sandálky se širokospektrálním využitím, od sportovních až po elegantní, či minimalistické kousky, které hravě zastoupí všechny role. Následně si už jen vyhrajeme s barevným provedením a designem, aby model co nejlépe zapadl do našeho šatníku a k naší osobnosti. A můžeme si užívat nefalšovanou barefoot svobodu a radost z pohybu v nových letních barefoot sandálkách. 

Sandály na turistiku? Proč ne!

Barefoot sandály nejsou jen efektním doplňkem na letní dny do města či na dovolenou, jsou i efektivním společníkem do přírody, či na lehkou turistiku. U sandálků, které vybíráme za tímto účelem musíme dbát na to, aby co nejlépe a nejpevněji seděly na nohách. Ideálním typem jsou barefooty, které mají i „žapkoidní“ pásek mezi prsty. Díky němu nebudou nohy při nerovném terénu klouzat v botě dopředu. Vyvětrat na procházce v přírodě barefoot sandálky je pro tělo i mysl velmi přínosné. Ultratenká podrážka zajistí dokonalý kontakt s povrchem, tím pádem se tělo lépe adaptuje a zkracuje se i reakční čas při změně terénu. Tloušťka podrážky umožňuje terénu mikromasírovat chodidlo a stimulovat nervové zakončení. Anatomický tvar dá noze dostatek prostoru pro přirozenou biomechaniku, takže chodidlo funguje přesně tak, jak biologicky má. 

Můžu v barefoot sandálech běhat?

Barefoot nadšenci, kteří jsou zároveň nadšenci běhu, nedají dopustit na běh v barefoot sandálech. Je to vůbec možné? Samozřejmě, a mnozí si to nemůžou vynachválit. Sandály, které jsou určeny na běh, musí na noze sedět víc než dokonale. Druhou věcí, která musí být víc než dokonale vyladěná, je technika behu. To může chvilku trvat, než se do toho člověk dostane. Stejně může na začátku cítit při běhu v barefoot sandálech diskomfort. I to je v pořádku, noha si musí zvyknout, o to víc, pokud jsme předtím neběhali v barefoot teniskách. Při běhu v barefoot sandálech je kladen důraz na dopad přes prsty, tato technika vyžaduje soustředění a plnou přítomnost mysli v okamžiku. Všeobecně se doporučuje nejdřív natrénovat správnou techniku běhu v teniskách a až potom přesedlat na sandály. Zkušení běžci stejně tak doporučují nejdřív sandály „zaběhnout“ v interiéru na páse, nebo na krátké trase. 

Je nutné ale uznat, že běh v barefoot sandálech není pro každého to pravé ořechové a i když ano, nedoporučuje se na ultra dlouhé běhy, nebo na náročné běhy v horském terénu. Pokud jste to zkusili, ale neoslovilo Vás to, je to úplně v pořádku. Běhat můžete i v barefoot modelech k tomu určeným a užívat si všechny zdravotní benefity, které tato obuv nabízí. 

Be Lenka barefoot sandály pro všechny příležitosti

Neboť v Be Lenka víme, že sandálky neodmyslitelně patří k létu a jsou u žen ohromně populární, máme ve svém sortimentu hned několik typů, kterými pokrýváme všechny potřeby moderní ženy – od univerzálních a nadčasových kousků, přes modely vhodné na formálnější události až po sandálky které se nezaleknou ani lehkého terénu v přírodě. Všechny modely splňují náročné podmínky barefoot obuvi, a proto u nich kromě, pro sandálky typické, tenké a flexibilní podrážky najdete i anatomický tvar, zero drop a lehké provedení. Pojďme si společně posvítit na modely Summer, Iris, Flexi, Claire, Promenade a Grace

Be Lenka Summer

Be Lenka Summer, v hnědé (Brown) a černé (Black) barvě jsou dokonalé minimalistické kožené sandály pařící k nestárnoucím a univerzálním modelům, které budou v kurzu vždy. Neuvěřitelně nadčasový model, který zapadne do každého šatníku a hodí se opravdu ke všemu. Dva nastavitelné řemínky zajistí, že model sedne dokonale na každý typ nohy. Model Be Lenka Summer je navržený podle anatomických specifikacích ženského chodidla, díky čemuž v něm bude každý krok ztělesněná radost. Skombinujete je se šaty, šortky, denimem, Be Lenka Summer budou skvělým společníkem na každý den, do práce, na volný čas i na dovolenou. 

Be Lenka Iris

Barefoot sandály Be Lenka Iris přináší prémiovou kvalitu a nadstandardní barefoot zážitek. Nadčasový model, dostupný v univerzálních barvách jako je černá (Black) a tělová (Nude). Elegantní element v podobě řemínku kolem kotníku přidává modelu Be Lenka Iris na výjimečnosti. Sofistikovaný detail – Be Lenka logo na řemínku – podtrhuje celkový design. Model je vyroben z prémiové kůže a designován podle ženského chodidla. Dokonale podtrhne elegantní u ležérní outfit. Do práce i na rande a jako ultralehká součást příručního batohu na dovolenou. Vyzkoušejte model Be Lenka Iris a celé léto jej nesundáte z nohou. 

Be Lenka Flexi

Hledáte všestranný model sandálů, se kterými můžete vyrazit nejen do města, ale i do přírody, nebo na poznávací zájezd na dovolené? Model Be Lenka Flexi je ten pravý. Dostupný ve třech barevných provedeních – černá (Black), olivově zelená (Olive Green) a černo-růžová (Fuchsia Pink). Model Be Lenka Flexi disponuje textilními řemínky, které se dají dotáhnout přesně podle potřeby a bota tak drží na noze jako druhá kůže bez toho, aby ji někde omezovala. Model je vhodný na různé příležitosti a díky textílii se jednoduše udržuje. Skombinovat se dá jak se šaty, tak se sportovními outfity. Díky tomu, jak dokonale sedne model na noze a díky své ultra nízké váze je vhodný i na procházky do přírody, či poznávací zájezdy, na kterých dostávají naše nohy pěkně “do těla“. V modelu Be Lenka Flexi budou Vaše nohy rozmazlovány pohodlím a zvládnou mnohem víc než v konvenční obuvi. Užijte si nepoznaný komfort a barefoot svobody s modelem Be Lenka Flexi

Be Lenka Grace

Univerzální model Be Lenka Grace přichází ve dvou neutrálních provedeních – v barvě písku(Sand) a slonoviny (Ivory White) a dvou elegantních a dechberoucích provedeních – ve zlaté barvě (Gold) a v barvě růžového zlata (Rose Gold). Sandály jsou vyrobeny z prvotřídní kůže a designovány podle ženského chodidla. Řemínek, který drží přední část nohy, je na suchý zip, díky čemuž se dokonale přizpůsobí jakékoliv šířce chodidla. Navíc je širší, v porovnaní s jinými modely, proto bude sedět i chodidlu, kterému sandálky s úzkými řemínky nepasují. Sandálky se hodí prakticky k čemukoliv, v barvě Ivory White, Gold a Rose Gold skvěle doplní i formálnější outfit, či dokonce svatební šaty ☺. Nízká váha a luxusní flexibilita z modelu Be Lenka Grace činí skvělého společníka na dovolenou. Model Be Lenka Grace se postará o to, že Vaše nohy budou rozmazlovány bezkonkurenčním pohodlím a každý Váš krok bude provázen grácií neopakovatelného stylu a čirou radostí z barefoot svobody. 

To, že sandály a žabky nejsou vhodná obuv jsme si už říkali. I přesto jsou žabky stále ohromně populární. Pozitivní změnou je ale to, že čím dál tím víc lidí si uvědomuje, že se to dá i jinak, a volí si žabky sandálového střihu. A protože i my víme, že design žabek má své kouzlo, přinášíme Vám ho ve zdravé, a hlavně v barefoot verzi, a to v modelech Be Lenka Claire a Be Lenka Promenade

Be Lenka Claire

Be Lenka Claire je příjemným a minimalistickým mixem oblíbených žabek a sandálů s řemínkem kolem nártu. Dostupné v univerzální černé (Black) a čokoládové (Chocolate), ale i odvážné a dechberoucí plameňákově růžové (Flamingo Pink), sandálky Be Lenka Claire jsou jedinečným modelem, který doplní jakýkoliv šatník. Díky dvěma nastavitelným řemínkům si boty přizpůsobíte tak, že sednou na Vaše chodidlo tak, jakoby byly na něj stvořeny. Jejich lehká váha z nich činí dokonalého společníka na dovolenou, ale i dlouhé procházky. Právě nízká váha funguje jako prevence proti únavě nohou. Model se lehce kombinuje, skvěle pasuje jak k riflím, tak i šatům. Aby se nezapomnělo, i model Claire je vyrobený z prvotřídní kůže☺. 

Be Lenka Promenade

Dalším modelem, který efektivně kombinuje design žabek se sandály s barefoot atributy, je model Be Lenka Promenade. Tento model bychom mohli definovat jako minimalistický a maximálně nadčasový. Dostupný je hned ve čtyřech barevných provedeních – v pískové (Sand), černé (Black), roztomile zelené (Green) a neutrální tmavě hnědé (Dark Brown). Vyhotoveny jsou z prémiové kůže, model Sand je z broušené Nubuk kůže, ostatní z hladké Nappa kůže, a díky svému univerzálnímu vzhledu jsou dokonalým společníkem pro všechny události. Díky zapracovaným gumičkám skvěle sednou i na vyšší nárt, řemínek kolem nohy zase zajistí, že bota bude na noze sedět pevně a stabilně. 

Sandály jsou bezpochyby tím nejvděčnějším typem letního obutí. Díky minimu materiálu, který kryje nohu, zvládnou i ty nejvyšší horka. Navíc jsou velmi vděčné na péči. (link) Mnoho lidí se nechalo zmást, a bralo sandály s tenkou podešví automaticky jako barefoot. My ale už víme, že tomu tak není, a na to aby byla obuv barefoot, musí splňovat daleko víc než jen mít tenkou podešev. 

Barefoot obuv přináší nespočetné množství zdravotních benefitů, bezkonkurenční komfort a neopakovatelnou svobodu pohybu. Udělejte pro sebe a svá chodidla toto léto něco extra, a vyměňte své tradiční sandály za barefoot model. Určitě nebudete litovat a jen těžce se Vám je bude měnit za jiný typ obuvi, když teplé letní dny vystřídají svěží teploty vrtošivého podzimu. I když, i na to máme lék. Ale o tom někdy příště☺. Zatím si užijte pohodlné léto v barefoot sandálkách z dílny Be Lenka. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde