Deformity a zdravotní problémy chodidla u dospělých

Be Lenka logo Be Lenka
30.09.2024
Deformity a zdravotní problémy chodidla u dospělých

Jedním z nejvytíženějších a často i nejpřetěžovanějších systémů v lidském těle je nepochybně kosterně-svalový aparát. Pokud bychom se měli zaměřit na jednu konkrétní část, která v rámci celého systému dostává nejvíce zabrat, byly by to právě nohy. Kromě toho, že nesou celou váhu našeho těla a jsou prakticky nonstop v pohotovosti během většiny našeho aktivního dne, musí snášet i ne vždy pěkné zacházení z naší strany – od nevhodné obuvi po chybějící péči.

Obsah článku

Na následujících řádcích si přiblížíme nejčastěji se vyskytující problémy s chodidly, podíváme se na symptomy, příčiny a léčbu, a – to nejdůležitější – poradíme, jakou prevencí můžeme daným problémům předcházet. V závěru článku si samozřejmě odpovíme i na otázku, jakou roli hraje v procesu prevence problémů s chodidly a deformit chodidel barefoot obuv. 

Nejčastější zdravotní problémy a deformity chodidla

Problémů souvisejících s nohami a deformit chodidla je mnoho, my se ale blíže podíváme na ty nejčastěji se vyskytující. Dospělé nejčastěji trápí zarůstající nehty, plantární fasciitida, hallux valgus, kladívkové prsty, patní ostruhy, otlaky a kuří oka a metatarzalgie. Povíme si, jak se jednotlivé problémy projevují, co stojí za jejich vznikem, jaké jsou možnosti jejich řešení a prevence jejich vzniku. 

Zarůstající nehty

Nejčastějším problémem, který minimálně jednou v životě potrápil většinu dospělých, jsou zarůstající nehty. Jedná se o jev, kdy okraj nehtu zarůstá do měkkého tkaniva nehtového valu, doprovází ho zčervenání, bolest, zánět, může zhnisat, může se dokonce vytvořit absces (váček naplněný hnisem). Nejvíce rizikovými skupinami jsou lidé s genetickou predispozicí, diabetici, osoby s poruchou cirkulace a starší lidé. 

Jaké jsou příčiny zarůstání nehtů? Většinou se jedná o důsledek nesprávné techniky stříhání nehtů. Další častou příčinou je nevhodně zvolená obuv. Příliš úzká, nebo malá bota způsobuje tlak na nehet, ten se pod tímto tlakem „zaryje“ do nehtového valu a problém je na světě. Trauma nehtu (úraz) může stejně tak vést k jeho zarůstání. Za zarůstající nehty můžeme dokonce poděkovat i genetice. Problémem bývá i atypické nehtové lůžko, či tvar samotného nehtu. 

Jaká je léčba? Teplá voda a obklady pomáhají zmírnit zánět a ztlumit bolesti. Na vytažení hnisu můžeme použít mast z lékárny (Ichthamol, Ichtoxyl). V případě, že domácí léčba není dostatečná, nebo se stav zhoršuje, je vhodné vyhledat odbornou pomoc – podiatra, medicinální pedikúru, případně všeobecného lékaře, který Vás v případě potřeby odešle na chirurgii. Velkým problémem je vracející se zarůstání, tehdy může vzniknout potřeba komplexnějšího řešení, neboť je pravděpodobné, že je poškozeno nehtové lůžko.. 

Existuje prevence, aby nehty nezarůstaly? Samozřejmě. Je důležité osvojit si správnou techniku pedikúry. Nehty stříhat rovně, ne do oblého tvaru a nikdy ne příliš nakrátko. Při výběru bot je důležité, aby měly prsty v přední části dostatek prostoru. Ideální obuví je barefoot, který nabízí štědrý prostor aby se prsty mohly přirozeně pohybovat. 

Plantární fasciitida

Bolí Vás pata? Může se Vás týkat zdravotní problém, při kterém dochází k zánětu, nebo poškození plantární fascie, šlachy na spodní straně chodidla, která spojuje patovou kost s prsty. Nejčastěji se projevuje jako bodavá bolest, většinou ráno. Po rozhýbaní může bolest ustoupit, ale obvykle se vrátí po delším stání a sezení. Zánět může provázet otok a zvýšená citlivost. Nejvíce ohroženi jsou běžci, lidé s nadváhou a lidé, kteří nosí nevhodnou a nesedící obuv. 

Jaké jsou příčiny? Onemocnění vzniká, když se ve šlaše objeví trhliny. Ty mohou být následkem zvýšeného napětí a přetěžování fascie. Určité druhy cvičení, které kladou důraz na patu, mohou být spolu-faktorem vzniku. Nevhodná obuv stejně tak, neboť podporuje špatný stereotyp chůze s důrazem na patu. Ploché nohy, či naopak příliš vysoká klenba, naklánění se při chůzi, špatné rozložení tělesné váhy, či dokonce způsob, jakým stojíme se mohou podepsat na jejím vzniku. Stejně tak i přetěžování chodidla, či úrazy. 

Léčba při plantární fasciitidě zahrnuje kombinaci podávání léčiv a cvičení pod vedením zkušeného fyzioterapeuta. Při terapii se používá i tejpování a ve vážnějších případech noční dlahy. V případě, že neinvazivní terapie nepomáhají, musí někdy vstoupit do procesu léčby lékař, který může doporučit intenzivnější terapie, jako například injekční aplikaci léčiv, podporu léčby krvní plazmou, či dokonce operaci. 

Stejně jako u každého zdravotního problému, i zde platí, že nejlepší léčba je prevence - zdravá váha, výběr vhodné obuvi, preferování sportů s nízkým dopadem (jízda na kole, nebo plávání). Vhodné je zařadit do své pravidelné self-care rutiny cvičení pro zdravá chodidla. Zdravá klenba, pružná achilovka a flexibilní chodidlo jsou nejlepší prevencí zánětu plantární fascie. 

Hallux valgus

Jednou z nejvíce se vyskytujících deformací chodidla je vbočený palec – hallux valgus. Tato nepříjemná ortopedická deformace postihuje více než 20 % dospělých ve věku 18-65 let a více než 35 % ve věku 65 plus. Trápí Vás hrbolek na prvním kloubu velkého palce na noze? Směřuje špička Vašeho velkého palce ne dopředu, ale směrem k ostatním prstům, do strany? S největší pravděpodobností se Vám vytvořil hallux. Projevy se liší podle závažnosti. Od bezbolestného, jen estetického problému, který se ale obvykle časem zhoršuje, po bolestivý stav znemožňující nošení uzavřené obuvi, či dokonce omezující chůzi. V nejzávaznějších případech způsobuje hallux deformitu – přestavbu– kostiček chodidla. A to už je velký problém. 

Příčiny vzniku halluxu jsou do velké míry podmíněny geneticky, ale nejvíc jej ovlivňuje nošení nevhodné obuvi, která tlačí prsty k sobě a na sílu je vyosuje z jejich přirozeného postavení. Obrovským problémem jsou boty na podpatku, které způsobují přenos váhy na přední část chodidla, což způsobuje velký tlak na kostičky prstů. Úrazy, či prudký nárust váhy se mohou též podepsat na vzniku deformity. 

Léčba se liší podle aktuálního stádia. Počáteční fáze dokáže vyřešit změna obuvi za takovou, která podporuje přirozené postavení prstů a správné rozložení tělesné váhy při chůzi. Pomoci mohou i speciální rozdělovače prstů, které vbočenému palci ukáží, kde je jeho místo. Samozřejmostí je cvičení, které podpoří flexibilitu a mobilitu. V případě, že se přidruží zánět, nebo otok, je možné přidat nesteroidní protizánětlivé léky, analgetika při bolesti a obklady zmírňující otlak. V případě silně zanedbaného halluxu, kdy došlo k přestavbě kostiček chodidla, se indikuje operativní léčba. 

Prevence vzniku halluxu by měla být jednou z top priorit, co se zdraví našich chodidel týká. Základní je výběr správné obuvi. Obuv by měla poskytovat dostatek prostoru pro přirozené rozložení prstů a umožnit jim vějířovitě se rozprostřít při nášlapu. Obuv by měla mít zero drop, tedy nulové převýšení mezi patou a prsty, aby se podpořilo zdravé držení těla, optimální rozložení váhy a správný stereotyp chůze. Chodidla bychom měli pravidelně procvičovat, abychom je udržovali flexibilní a mobilní. Udržování si zdravé váhy a vyhýbání se dlouhému stání též pomohou v boji proti vzniku halluxů. 

Kladívkové prsty

Kladívkové prsty vznikají většinou jako přímý důsledek halluxu. Jde o napnutí šlach v prostředním kloubu, které způsobí pokrčení prstu v tomto kloubu přičemž se prst ohne směrem dolů. Ohnutí se časem prohlubuje a prst už není možné narovnat. Kladívkové prsty mohou provázet otlaky, odřeniny a kuří oka. Nehty na postižených prstech bývají hrubé a náchylnější na plísňová onemocnění a zarůstání. 

Nejčastější příčinou vzniku kladívkových prstů je nošení nevhodné úzké obuvi, či vysokých podpatků. Kromě své spojitosti s halluxem mohou být kladívkové prsty průvodním jevem při cukrovce, revmatu a psoriáze. V případě, že se kladívkové prsty objeví u mladších ročníků, může stát za jejich vznikem vrozená vada, špatné postavení chodidla, či neurologické onemocnění. Onemocnění častěji postihuje ženy a ve velké míře ho ovlivňuje i dědičnost. 

Problém s kladívkovými prsty se řeší obvykle formou fyzioterapie a použitím různých korekčních ortopedických pomůcek. 

Ideální je samozřejmě prevence. Ta zahrnuje, jak jinak, volbu správné obuvi, která podporuje přirozenou biomechaniku chodidla, pravidelné cvičení, které zajistí mobilitu a flexibilitu chodidla, zdravá tělesná váha, pravidelný pohyb a dostatek času na regeneraci chodidel. 

Patní ostruhy

Tak jak už samotný název naznačuje, jedná se o kostní výrůstek - ostruhu (deformitu) - na patní kosti. Ten může být velmi nepříjemný, bolestivý a v závažných stádiích může ve vysoké míře ovlivňovat kvalitu našeho života. Faktory, které ovlivňují vznik patní ostruhy jsou především dlouhodobý tlak na patu, nošení nevhodné obuvi, obezita, přetěžování nohou a nedostatečná regenerace, vysoký věk (přirozená ztráta pružnosti), plochonoží, jiné deformity chodidla, neurologické příčiny, trauma, či různá onemocnění (revma, diabetes). 

Léčba patní ostruhy se v první řadě zaměřuje na zmírnění bolesti, léčbu zánětu (pokud je přítomný), odlehčení paty a léčbu plantární fasciitidy (vzhledem k úzké souvislosti). Léčba zahrnuje komplexní fyzioterapii, mohou se použít ortopedické kompenzační pomůcky, chladivé obklady, či ultrazvuková terapie. Důležitým krokem při léčbě je změna obuvi. V nejhorších případech je indikovaný operační zásah na odstranění ostruhy. 

Prevence proti vzniku patní ostruhy je prakticky stejná, jako při plantární fasciitidě. Důležité je, aby mělo chodidlo podmínky simulující jeho přirozené prostředí, kde ho nic netlačí, nelimituje a je podpořená jeho přirozená funkce. Pro zachování funkčnosti chodidla je vhodné pravidelné cvičení podporující flexibilitu a mobilitu. Zdravá tělesná váha je též žádoucí, aby nedocházelo k přetěžování nohou. Správný stereotyp chůze a rozložení váhy jsou u každé prevence ortopedických onemocnění „must-have“. 

Otlaky a kuří oka

Otlaky a kuří oka patří mezi nejčastěji se vyskytující zdravotní problémy spojené s chodidlem a postihující všechny věkové skupiny. Oba problémy vznikají jako odpověď kůže na mechanický tlak a odírání, ale liší se v závažnosti. Kuří oko je kruhovité ložisko zhrubnuté kůže, které je viditelně ohraničené. Obsahuje jádro a mívá žluté zbarvení, případně žluto-šedé. Často můžeme v jeho jádru pozorovat černý trn pronikající do hloubky. Oproti mýtům je kuří oko NEINFEKČNÍ. Otlak je puchýř oblého tvaru (nemusí být vždy přesně kruhový a nebývá přesně ohraničený), naplněný průhlednou tekutinou barevně splývá s okolní pokožkou. Kuří oka a otlaky vznikají v důsledku nadměrného mechanického tření. Pokožka se brání zhrubnutím kůže, například při kontaktu se špatně sedící obuví, která se o ni intenzivně mechanicky tře. Kromě nevhodné obuvi může kuří oka a otlaky způsobit i nenošení ponožek do bot, kvůli čemuž dochází k intenzivnějšímu tření. 

Kurie oko i otlaky vedia znepríjemniť život, no našťastie je ich liečba pomerne jednoduchá. Otlak sa lieči ľahšie. Veľakrát stačí si ho vôbec nevšímať, maximálne ho prelepiť aby nedochádzalo k ďalšiemu treniu. Napriek tomu, že to môže znieť ako dobrý nápad, otlak nikdy neprepichujeme, hrozí riziko zanesenia infekcie, čím sa celé liečenie predĺži. Liečba kurieho oka je o niečo zdĺhavejšia. Samoliečba sa odporúča v počiatočných štádiách. Po úvodnej kúpeli v teplej slanej vode alebo mydlovej vode sa zmäknutá koža jemne odstraňuje pilníkom alebo pemzou. V žiadnom prípade sa nepoužívajú ostré predmety a už vôbec sa koža nesmie strihať, hrozilo by riziko zanesenia infekcie. Najlepším riešením je však návšteva odbornej medicinálnej pedikúry. V prípade, že si neporadí ani skúsený pedikér, nastupuje do liečby dermatológ, ktorý zvyčajne kurie oká vypaľuje tekutým dusíkom, prípadne volí odstránenie skalpelom alebo laserom. 

Kuří oko i otlaky umí znepříjemnit život, ale naštěstí je jejich léčba poměrně jednoduchá. Otlak se léčí snadněji. Častokrát stačí si ho vůbec nevšímat, maximálně ho přelepit, aby nedocházelo k dalšímu tření. I když to může znít jako dobrý nápad, otlak nikdy nepropichujeme, hrozí riziko zanesení infekce, čímž se celé léčení prodlouží. Léčba kuřího oka je o něco zdlouhavější. Samoléčba se doporučuje v počátečních stádiích. Po úvodní koupeli v teplé slané vodě, nebo mýdlové vodě se změkčená kůže jemně odstraňuje pilníkem, nebo pemzou. V žádném případě se nepoužívají ostré předměty a už vůbec se kůže nesmí stříhat, hrozilo by riziko zanesení infekce. Nejlepším řešením je ale návštěva odborné medicinální pedikúry. V případě, že si neporadí ani zkušený pedikér, nastupuje do léčby dermatolog, který obvykle kuří oka vypaluje tekutým dusíkem, případně volí odstranění skalpelem, nebo laserem. Otlakům a kuřím okům se dá poměrně jednoduše předcházet. je nutné nosit správně padnoucí boty, vhodné jsou kvalitní ponožky dobře odvádějící vlhkost. Pravidelná péče o chodidla, při které se odstraní zrohovatělá kůže a chodidlo se dobře hydratuje, též funguje jako spolehlivá prevence. 

Barefoot obuv jako univerzální prevence?

Každý z výše popsaných problémů je jiný, jinak nám ztrpčuje život a jinak se léči. Jednu věc ale mají všechny problémy společnou, ať už jako jednu z příčin vzniku, či jako jeden ze způsobů prevence – obuv. Obuv není jen estetickou záležitostí, má zásadní vliv na naše zdraví. Jen jedna obuv je správná obuv, a to je obuv respektující chodidlo v celé jeho přirozenosti. Obuv, která se svým tvarem přizpůsobuje chodidlu, podporuje jeho přirozenou biomechaniku. Obuv, která díky flexibilní a tenké podešvi zaručí, že chodidlo se bude při chůzi ohýbat a flexovat tak, jak potřebuje a která prstům poskytne dostatek prostoru. Obuv, na kterou díky lehkým a flexibilním materiálům zapomeneme, že ji vůbec máme na nohách. Přesně to si naše chodidla zaslouží. A takou obuvou je barefoot obuv. Jedinečný koncept, starý jako lidstvo samo, který vytváří chodidlu ty nejpřirozenější podmínky k pohybu. 

Pokud jste doteď nemysleli na prevenci zdravotních problémů a deformit chodidla, není všem dnům konec. Jak se říká, raději pozdě, než nikdy. I Vy můžete udělat změnu a vykročit s novým dnem za svým zdravějším, funkčnějším a šťastnějším já. Obujte své nohy do barefoot bot, dopřejte jim množství svobodného pohybu, zdravého cvičení a starejte se o ně s láskou. A v případě, že se Vaše problémy nezlepšují, zhoršují, nebo si jednoduše nevíte rady, nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Nohy máme jen jedny a zaslouží si, abychom jim dopřáli jen tu nejlepší péči. 

Poznámka autora: Obsah článku je výhradně informativního charakteru. Nenahrazuje odbornou pomoc a informace poskytnuté odborníky. V případě, že Vás trápí zdravotní problém, neváhejte se obrátit na odborníka. Zdraví máme jen jedno a péči o něj není dobré podceňovat. V případě, že Vás trápí vážnější onemocnění, jako je například diabetes, nebo revma, obraťte se na svého lékaře ihned, když zpozorujete, že něco není v pořádku. Pro diabetika může být rizikový i otlak, proto tento stav není dobré brát na lehkou váhu. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde