Barefoot a sport

Be Lenka logo Be Lenka
10.09.2024
Barefoot a sport

Když si jdeme zacvičit jógu, nebo Pilates, automaticky odkladáme boty a jdeme naboso. Ani by nás nenapadlo se obut. Bez bot máme lepší stabilitu a kontrolu nad každým pohybem, a to je při těchto dvou cvičeních opravdu důležité. Ale... Jen při těchto dvou je to tak důležité??? Když si ale jdeme zacvičit, zaběhat, nebo zasportovat, napadne nás, že bychom šli bez bot? Popravdě, ani moc ne. Asi málokdo si dovede představit, že by si šel zaběhat na antuku, nebo zvedat činky jen tak naboso, a je to pochopitelné. Ale co když existuje možnost, že i při tréninku ve fitku, CrossFitu, nebo při sportu, či běhu, si můžeme užít svobodu pohybu a benefity chůze naboso? Odpovědí jsou barefoot boty na sport.

Obsah článku

Pojďme se tedy na následujících řádcích podívat na to, jaké benefity přináší sportování v barefoot botách a jak si je správně vybrat. Jsme si jistí, že po přečtení tohoto článku to budete chtít vyzkoušet i Vy a ke konvenční obuvi se už nikdy nevrátíte. 

Jak vybrat správné barefoot boty na sport?

Častokrát se setkáme s označením barefoot u bot, které mají sice tenkou podešev, ale tvarově nerespektují anatomii chodidla. Na to, abychom poznali skutečně pravé a dobré barefoot boty, nemusíme být hned odborník. Většinou stačí „vizuální a hmatový test“. Co by tedy měla splňovat barefoot obuv (nejen) na sport? 

Tvar respektující anatomii chodidla nabízející štědrý prostor pro prsty

Na to, aby mohla noha fungovat anatomicky správně, potřebuje, aby ji při pohybu nic neomezovalo. Představme si, že bychom si oblékli stahující korzet a šli cvičit. Asi by to nebylo nic moc, že? A přesně toto zažívají naše nohy, jen nám to nemůžou říct. Když jim ale dopřejeme volnost při pohybu, změnu pocítíme okamžitě. Při nášlapu se prsty potřebují vějířovitě rozprostřít, tak jim to bylo přirozeně dáno, a tím zvyšují dotykovou plochu a nabízí tak větší stabilitu a jistotu při pohybu. 

Lehká váha boty

Při zvýšené fyzické zátěži, nebo při běhu určitě oceníme minimální váhu boty. Při delším tréninku, nebo po pár zaběhnutých kilometrech noha cítí i 100 gramový rozdíl, proto platí, čím lehčí, tím lepší. 

Flexibilní a ultratenká podešev

Barefoot boty jsou stvořeny k tomu, aby dokonale kopírovaly přirozený pohyb chodidla a to by bez flexibilní a ultra tenké podrážky nebylo možné. Díky tomu, že mezi chodidlem a povrchem „stojí“ minimální překážka, dokáží nervová zakončení lépe vnímat své okolí a mozek tak dokáže efektivněji přizpůsobit napětí ve svalech, pohyb v kloubech, nebo všeobecně zareagovat rychleji na změnu povrchu. Toto vše stojí za zlepšenou stabilitou a balancem a navíc funguje jako prevence proti zraněním, přetěžování kloubů a svalové únavě. 

Flexibilní, prodyšný a odolný materiál, vyjímatelná stélka

Protože se bota potřebuje dokonale přizpůsobit chodidlu a jeho práci, musí být použitý materiál vysoké kvality a pružnosti. Materiál, ze kterého je bota vyrobená, musí odolat nástrahám sportování. Vyjímatelná stélka je u bot určených na sport velmi důležitá. Noha dostává dost zabrat, potí se. Abychom zachovali životnost boty, je nutné stélku po každém cvičení vyjmout a nechat volně vysušit. 

Žádná klenba a „obláčková“ stélka

Nejlepším „tlumičem“ v našem těle jsou bříška prstů na noze. Na to, aby svoji práci mohly dělat správně, ale musí mít dokonalý kontakt se zemí a nic ho nesmí zkreslovat. Většina sportovní obuvi je vystlaná ultra měkkými, tlustými stélkami, nebo paměťovou pěnou. To ale ve značné míře otupuje smyslové vnímání chodidla a to potom nemůže ani dobře tlumit nárazy, ani správně komunikovat s mozkem. Nohy se rychleji unaví a hrozí i zvýšené riziko úrazu. Stejně tak není vhodná ani stélka s klenbou, která způsobí, že se chodidlo chová pasivně. Na to, aby noha fungovala správně, musí být při pohybu aktivní. Proto nejsou vhodné stélky s umělou podporou klenby. 

Zero-drop

Většina sportovních bot má patu výš než prsty. Kvůli tomu se tělo naklání jemně dopředu, což ho vyhodí z jeho přirozené osi. A odtud je to už jen řetězová reakce – vyosené tělo, změna těžiště, nepřirozeně zatížený kosterně-svalový systém. Tělo musí vynaložit podstatně více námahy aby vyosení dorovnalo a stabilizovalo. Nejen při sportu, ale i v běžném životě, je nulový sklon mezi patou a prsty to, co nejvíc ovlivňuje držení těla. Když je tělo v dokonalé přirozené ose, těžiště je tam kde má být, váha je rovnoměrně rozložená a klouby úměrně zatížené. Díky zero-drop botám při sportu se můžeme vyhnout bolestem kloubů a zad. 

Důvody, proč sportovat v barefootech

Benefity barefoot obuvi můžeme ocenit i při sportu. Velmi ocenit. Od zlepšené stability, po vyšší výkonnost a efektivitu pohybu, až po více spálených kalorií a dobrou náladu. Nemluvě o tom, že nohy zažijí dosud nepoznanou svobodu pohybu, což se nám stonásobně zúročí a vrátí v podobě zdravějších kloubů, lepšího držení těla a vyléčení různých bolestí, které mají souvislost právě s nohama. Pojďme se tedy společně podívat na neochvějné důvody, proč je správné vyměnit konvenční sportovní boty za barefoot. 

Silnější nohy a zdravější nohy

Při cvičení v barefoot botách se do práce zapojuje celé chodidlo a tím se posiluje. Standardní boty, například běžecké, jsou designovány tak, aby tělo naklonily dopředu a tím povzbudily a zjednodušily vystartování - pohyb vpřed. Boty, které tělo vyklání z přirozené osi sice mohou zjednodušit rozběh, ale nenabízí stabilitu, právě naopak, tělo musí vynaložit zvýšené úsilí, aby tělo udrželo ve správné ose a adaptovalo těžiště. V takové obuvi chodidlo nedokáže pracovat správně, stejně tak musí vynaložit úsilí, aby to „ustálo“ a tím pádem nejenže nepracuje komplexně, některé jeho časti se přetěžují. Proto mnohokrát cítíme bolest prstů, nebo paty po delším cvičení, či běhu. Protože celé tělo pracuje řetězově, špatně pracující chodidlo a nahnutá osa těla ovlivňuje celý organismus – od stažených svalů na lýtku až po bolest páteře a špatné držení těla. Nejvíc trpí svaly a klouby dolní končetiny. Barefoot obuv díky zero-drop umožňuje tělu zachovat si správnou osu a těžiště. Chodidlo nic neomezuje a nemusí ani dorovnávat náklon, pracuje správně a posiluje. Řetězovou reakcí posiluje celou dolní končetinu a zároveň šetří klouby před nerovnoměrným zatížením. 

Zlepšení držení těla

Tak jak jsme si už řekli výše, barefoot boty podporují správné držení těla. To je při sportu velmi důležité. Špatné držení má negativní vliv na zdraví páteře, což se při sportu ještě znásobuje. Při špatném držení zatěžujeme tělo nerovnoměrně, dochází k přetěžování, což může vést ke zkracování úponů, zvyšování svalového napětí, rychlejšímu opotřebování kloubů a bolestem. 

Prevence a úleva od bolesti nohou

Během cvičení zatěžujeme nohy více než během běžných každodenních činností. Konvenční boty nedovolují noze svobodně se pohybovat, utláčí prsty, vyvýšená podrážka naklání nohu dopředu a vyvíjí zvýšený tlak na přední část chodidla a neflexibilní podrážka drží nohu strnulou a v jedné poloze. Toto všechno se znásobuje při sportu, když namáhaná noha potřebuje prostor a flexibilitu víc než kdykoliv předtím. Všechny tyto faktory vedou k únavě chodidla, k možným deformacím (stlačené prsty), či úrazům chodidla a kotníku. Cvičení v barefoot botách poskytuje chodidlu prostor i absolutní flexibilitu. Nejenže nás po cvičení nebolí noha, ale barefoot boty dokáží ulevit od bolesti chodidla, pokud byla bolest způsobená nošením nevhodné obuvi. Noha zažije svobodu, zbaví se bolesti a už nikdy se nebude tak dobře cítit v žádném jiném typu obuvi, než je barefoot. Při cvičení chceme podávat dobré výkony a ne se rozptylovat bolestí stlačených palců. Kdo jednou zkusí zacvičit si „naboso“, už se zpět ke klasické obuvi nevrátí. 

Pomoc při chronické bolesti

Nevhodná obuv negativně ovlivňuje chodidlo a jeho zdraví. Řetězovou reakcí je ovlivněna každá část těla, proto častokrát, bez toho abychom si to spojili, trpíme chronickými bolestmi s původem v našich nohách. Při cvičení se tyto bolesti většinou prohlubují, především pokud máme na nohou zdroj problému. Výměnou bot za barefoot při cvičení chodidlo nic neutlačuje, netrpí, a tím pádem není důvod k bolesti. Proto dokáže cvičení naboso, nebo v barefoot obuvi, ulevit od chronické bolesti, pokud má své kořeny v nohách. 

Ostřejší smyslové vnímání

Celý náš organismus funguje v interakci s okolím ve velké míře právě díky senzorickému vnímání. Senzorické vnímání, tedy naše smysly, nás upozorňuje na okolní svět například pomocí čichu (cítíme plyn, utíkáme), zraku (víme, kdy přejít přes cestu), sluchu (slyšíme blížící se auto, komunikujeme), pomocí hmatu vnímáme fyzickou rovinu svého okolí, díky chuti můžeme rozlišit zkažené jídlo od čerstvého. Ve škole nás učili, že máme 5 smyslů – čich, zrak, sluch, hmat a chuť. Není to ale tak úplně pravda. Smyslů máme 8 – k základním pěti se ještě přidává vestibulární systém (rovnováha a prostorová orientace), propriocepce (uvědomění si těla v prostoru, pohyby kosterně-svalového systému) a percepce (signály o vnitřních orgánech jako je potřeba močit, hlad, bolest žaludku a podobně). Naše chodidla úzce souvisí hned se dvěma smysly – hmatem a propriocepcí. Víc nervových zakončení, než je na chodidle, najdeme jen na rtech a bříškách prstů. Díky těmto zakončením dostává náš mozek přímé informace o povrchu, po kterém kráčíme. Následně dokáže vyhodnotit situaci, přizpůsobit napětí ve svalech, práci kloubů, či zareagovat změnou těžiště, když na nerovném povrchu ztratíme rovnováhu. Aktivací propriocepce si uvědomujeme vlastní tělo v prostoru bez toho, abychom ho museli vizuálně kontrolovat. Zní to triviálně, ale bez propriocepce by se například horolezcům těžko lezlo po skalách. Tyto nervové zakončení trpí v botách s tlustou a nepoddajnou podrážkou. Čím větší překážka mezi chodidlem a zemí, tím zpomalenější a nepřesnější přenos informací. Pokud tedy chceme z našeho smyslového aparátu vytěžit při sportu co nejvíc, ideální je cvičit naboso, nebo v barefoot botách. Cítit „půdu pod nohama“ ocení například sportovci cvičící CrossFit, kde se častokrát mění při cviku povrchy a výšky, jak je tomu například při výskocích na bednu. Na to, aby při cviku neztratili rovnováhu a udrželi stabilitu, musí jejich chodidlo dokonale informovat mozek, který se o zbytek postará. 

Zlepšení mobility a flexibility chodidla a kotníku

Cvičení v barefoot botách pomáhá zlepšovat mobilitu a flexibilitu nohy – celého chodidla i kotníku. Vlastnosti konvenční obuvi negativně ovlivňují práci chodila, to z dlouhodobého hlediska slábne a to v zásadní míře ovlivňuje i pevnost a stabilitu kotníku. Nemluvě o tom, že se mění těžiště těla, více se zatěžuje přední část chodidla a další, už tolikrát vzpomínané problémy navázané na špatně zvolenou obuv. Na druhé straně, barefoot obuv nechává nohu pracovat přirozeně, při pohybu se zapojuje kompletně celé chodidlo a tím se posiluje. Díky flexibilní podrážce se podporuje ohebnost chodidla. Celé toto řetězení vede až ke kotníku, ke kterému se váží nyní už zpevněné a zdravé úpony. Proto je kotník pevnější, stabilnější a mobilnější. Může mít dokonce větší rozsah pohyblivosti než tomu bylo v minulosti. Barefoot obuv při cvičení tedy vede ke zlepšení mobility a flexibility chodidla a kotníku. 

Lepší balanc a stabilita

Vlastnosti barefoot bot dovolují prstům na noze se při pohybu vějířovitě rozložit, na rozdíl od konvenční obuvi, která prsty stlačuje k sobě. Díky tomuto přirozenému rozložení získává tělo větší opěrnou plochu a zlepšuje se tak balanc a stabilita. 

Zlepšení propriocepce a koordinace

Mít bosé nohy je člověku přirozené. Tělo je složitý mechanismus, kde zdánlivě neslučitelné spolu spolupracuje a navzájem se ovlivňuje. Noha je předurčena k tomu fungovat bez omezení obuví. Jen zdravé a funkční chodidlo hraje v celém systému svoji roli správně. Roky strávené v nevhodné obuvi způsobily to, že noha nefunguje správně, což může mít za následek nejen problémy s chodidlem, ale například i bolesti páteře, či dokonce migrény. Ano, zdánlivě neslučitelné spolu opravdu souvisí. Přechod na barefoot dovoluje chodidlu objevit svoji ztracenou funkčnost. Díky tomu se učí znovu správně pracovat, osvojuje si přirozené a dávno zapomenuté pohybové vzorce, posiluje se a ovlivňuje funkčnost celého těla. Důležitým faktorem, který barefoot přináší, je aktivace propriocepce (už výše popsaný jeden ze smyslů) – sebeuvědomění v prostorovém vnímání – a to má za přímý následek výrazné zlepšení koordinace pohybů (a samozřejmě i stabilitu a balanc). 

Prevence proti únavě a zraněním

Noha, kterou nic neomezuje, dokáže efektivněji komunikovat s mozkem o stavu terénu, po kterém se pohybuje. Proto je i reakční čas těla rychlejší a tedy se dokáže lépe adaptovat na měnící se podmínky. Když k tomu přidáme i ultra lehkou váhu BF bot, jejich nošení při sportu působí nejen jako prevence proti zraněním, ale i proti únavě. Protože při sportu, především při tom vytrvalostním, zavazí každý gram navíc. 

Lepší rozložení váhy těla

Naše tělo nese celou svoji váhu na nohách, přesněji řečeno na chodidlech. A to opravdu není velká nosná plocha. U zdravého chodidla se váha rozkládá mezi tři opěrné body – jeden na patě a dva jsou pod bříšky prstů. Tyto tři malé body jsou schopny efektivně rozložit váhu celého těla bez toho, abychom to pociťovali. Problém nastává tehdy, když nohám jejich práci komplikují „vylepšení a vychytávky“ obuvi, jako jsou například podpatky, podrážky se sklonem, klenby nebo oblíbené cloud foamové stélky. Cokoliv, co i jen minimálně vyosí nohu ze své přirozené roviny, ovlivňuje těžiště a opěrné body. Noha nejlépe plní svoji funkci když stojí bez překážek na zemi a nic ji neomezuje ve svobodném pohybu. Tehdy dokáže i rozložit váhu tak, jak jí bylo určeno. Barefoot boty nohu ničím neomezují a neovlivňují, proto dokáže rovnomerně rozložit váhu, co je při sportu velmi důležité. V opačném případě totiž trpí stabilita, dochází k rychlejší únavě nohou, k přetížení a může to dokonca vést až ke zraněním. 

Lepší sportovní výkon

To, jaký podáváme při sportu výkon, nezávisí jen na naší kondičce a síle, ale do velké míry i na pohodlí, které pociťujeme. Kdybychom cvičili ve stahujícím oblečení, které by nás omezovalo, asi bychom velké výkony nepodávali. Toto platí i pro naše nohy, které při pohybu omezuje konvenční obuv. Možná to sice přímo nepociťujeme a nedáváme do souvislosti, ale souvislost tam je. Stejně tak platí už milionkrát vzpomínaná řetězová reakce, pomocí které funguje celé naše tělo. Zdravé a funkční chodidlo znamená méně namáhané klouby. A to vše má vliv na celkový sportovní výkon. 

Zlepšení dýchání při sportu

Věděli jste, že obuv, kterou nosíme, má přímý vliv i na naše dýchání? Jednoduše vysvětleno – v barefoot obuvi se osa těla nachází v pravém úhlu se zemí, tak jak to má být. To pozitivně ovlivňuje držení těla, my se více rovnáme, automaticky vypneme hruď a napřímíme páteř. To zase pozitivně ovlivňuje plíce, které se díky správnému držení těla dokáží více rozpínat a my tak dokážeme jejich kapacitu využít naplno. Při sportu je dýchání klíčové, proto pokud tomu dokážeme dopomoci ještě volbou obuvi, proč ne? 

Zdravější a méně zatížené klouby

Jak jsme už vzpomínali výše, ale opakování je matka moudrosti, celé tělo funguje pomocí řetězové reakce. Jde o postupnost a synchronizaci jednotlivých segmentů těla. Pohyb v jedné části přímo ovlivňuje celé tělo, vzniká takzvaný vlnový, nebo řetězový efekt. Špatná obuv tedy nejenže ovlivňuje funkčnost samotné nohy, má vliv na klouby, páteř, či držení těla. Proto pokud podpoříme správnou funkčnost nohy v barefoot botách, bude to mít přímý vliv na celé tělo. Klouby přestanou být nerovnoměrně zatěžované a tím pádem se nebudou tak rychle opotřebovávat. 

Spálení většího množství kalorií při běhu

Tato informace možná mnohé překvapí, ale běháním v barefoot obuvi dokážeme podle odborníků spálit víc kalorií. Jak je to možné? Klasická konvenční sportovní obuv je technologicky přizpůsobená na to, aby nás v pohybu „podporovala“ tím, že má zvýšenou patu oproti přední části chodidla. To nás naklání dopředu a ulehčuje to tak rozběh. Barefoot boty takovéto „berličky“, jakousi pomyslnou pružinu, nenabízí. V nich si vše musíme odmakat sami. Na to, abychom tělo posunuli vpřed, na to, abychom získali k pohybu tak potřebné momentum, musíme vynaložit energii. Do každého kroku půjde víc energie, než by tomu bylo v odpružené běžecké botě. Proto v konečném důsledku spálíme víc kalorií. Protože při sportu platí jednoduchá rovnice – víc vynaložené energie = víc spálených kalorií. 

Dobrá nálada

Barefoot boty jsou designovány tak, aby nám dovolily cítit povrch, po kterém chodíme. Proto chůze v barefoot botách stimuluje nervové zakončení na chodidle. Toto smyslové uvědomění si nás „nutí“ být v přítomnosti (umění zvané mindfulness), aktivně si uvědomovat své okolí, své bytí v daném momentu, což se ukázalo jako velmi přínosné pro mentální zdraví. Mindfulness přináší pocit pokoje, snižuje hladinu stresu a zlepšuje celkově náladu. Cvičení jako takové zase pozitivně ovlivňuje vyplavování hormonu štěstí, proto míváme po cvičení, i když občas zničení, dobrou náladu. Z toho vyplývá, že cvičení v barefoot botách je double-win. 

Be Lenka barefoot pro aktivní životní styl

V naší nabídce nemohou chybět ani barefooty vhodné na sportování. Při navrhování modelů Dash, Whiz, Stride a Velocity jsme mysleli na to, abyste si mohli užít benefity barefoot obuvi i při sportovních aktivitách a aktivním životním stylu bez toho, abyste museli kupovat další pár bot speciálně na sport. Naše modely mají všestranné využití, od volnočasových aktivit přes stylový doplněk ke sportovnějšímu outfitu do práce, až po sport samotný. Pojďme si je nyní představit. 

Be Lenka Dash

Ultra lehké boty pro aktivní pohyb v letních měsících. Díky textilnímu svršku jsou prodyšné a vhodné na sport i během těch největších veder. Podešev ActiveGrip zajistí skvělou stabilitu a díky prošití se nemusíte bát, že byste boty tak brzy opotřebovali. Podešev si stále zachovává fantastickou flexibilitu, takže se můžete spolehnout, že i během náročnějších tréninků si chodidlo zachová stoprocentní kontakt s povrchem a bude se mu umět promptně přizpůsobit, což ocení především milovníci CrossFitu. Model pro svůj design vhodný na normální až nižší nárt. 

Be Lenka Whiz

Univerzální model, vhodný jak do fitka, či na outdoorové sporty, tak na volný čas, či jako součást sporty outfitu do práce. Svršek z textilu dělá tento model ideálním do teplejšího počasí, ale nezklame ani jako celoroční „přezůvky“ v práci. Díky podešvi ActivGrip jsou Whiz vhodné na všechny sporty, kde je potřebný balanc. Prošití podešve zvyšuje životnost, přičemž neubírá ani špetku z flexibility. Nová TR směr, ze které je podešev vyrobena, se vyznačuje vynikající oděruvzdorností. Stélka je kombinací PU recyklátu a fleecu, proto i během letních dní zůstává noha pěkně v suchu. 

Be Lenka Stride

Mimořádně oblíbené minimalistické barefooty ponožkového typu. Knittová pletenina svršku zaručí nejen dokonalou adaptaci boty na jakoukoliv nohu, ale i perfektní prodyšnost i během těch nejteplejších dní. Ultralehké, ultra flexibilní, dokonalé. Jako i u předešlých dvou modelů, tak i Stride disponuje prošitou ActiveGrip podešví s delší životností. Stélka je přírodního celulózového vlákna s vynikající absorpcí. Díky praktickému poutku boty jednoduše připevníte na batoh. 

Be Lenka Velocity

Pro každého, kdo miluje aktivní životní styl a potrpí si na nadčasově trendy, nekompromisně pohodlnou a spolehlivě funkční obuv je v naší nabídce jedinečný model Be Lenka Velocity. Sportovní, minimalistické a jedinečně elegantní tenisky díky kterým budete i během cvičení vynikat z davu. Dokonalou kombinací textilu, TPU a metalických folií vznikl model, který vystupuje z řady a nechává ostatní sportovní modely daleko za sebou. Sportovní a přitom elegantní, do fitka i do práce, model Be Lenka Velocity by neměl chybět v šatníku žádného sportovního nadšence, který sportovní obuv preferuje v každodenním životě, nejen během sportu. 

Podešev ActiveGrip

Ze všech podešví, které v Be Lenka máme, je ActiveGrip tou najflexibilnejší. Členitý grip zajistí dokonalý a neochvějný kontakt s povrchem, díky čemuž máme kontrolu nad každým pohybem. Právě díky tomu je ActiveGrip podešev vhodná na sportovní modely. Při ničem tak neoceníme stabilitu a kontrolu nad pohybem jako právě při sportu, kdy opravdu potřebujeme, aby naše chodidlo dokonale vnímalo povrch pod sebou. S podešví ActiveGrip cvičíme naši propriocepci (vnímání těla v prostoru), podešev respektuje biomechaniku nohy. Kromě toho je dezén přizpůsobený na odvod vody a my si můžeme být jistý, že naší stabilitou nic nepohne ať už budeme boty s ActiveGripem používat v interiéru, či v exteriéru. 

Na co si dát pozor při sportování v BF?

  • Důvodů, proč sportovat v barefoot botách, je opravdu mnoho. Na co si dát pozor, pokud to tedy chceme zkusit a vyměnit konvenční sportovní obuv za barefoot? 
  • Boty je nutné opravdu pečlivě vybrat a zohlednit všechny výše popsané atributy, protože není barefoot, jako barefoot a hlavně některé značky se tak jen tváří, protože je to nyní IN. Nemusíte se bát, barefoot boty Vás podrží v tělocvičně, na vlhkém povrchu, v exteriéru, či dokonce i při procházkách po horských cestách a náročnejší turistice. Stačí se jen odhodlat a vybrat si ty správné.
  • Pokud jste barefoot nováček a chcete v nich i sportovat, nezačněte zhurta. Nezapomínejte na to, že noha byla roky utlačována v botách a nově získaná svoboda může někdy bolet. Noze jistou dobu trvá, než si zvykne a než se jí navrátí přirozená funkčnost.

Nyní Vám už nic nestojí v cestě a Vy si můžete užívat nepoznanou svobodu nohou a bonusové zdravotní benefity při sportování (skoro) naboso. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde