Atributy barefoot obuvi (1. část): Anatomicky tvarovaná bota

Be Lenka logo Be Lenka
01.07.2024
Atributy barefoot obuvi (1. část): Anatomicky tvarovaná bota

Barefoot obuv se už na první pohled odlišuje od běžných, konvenčních bot. V zásadě hovoříme o čtyřech základních atributech, které musí obuv splňovat, aby byla definována jako barefoot. Těmi atributy jsou anatomický tvar boty, lehké a flexibilní materiály, zero drop a tenká flexibilní podešev. V sérii článků si tyto vlastnosti podrobněji rozebereme a porovnáme si jednotlivé vlastnosti barefoot s konvenčními boty. První článek v sérii se bude věnovat atributu, který už na první pohled odlišuje barefoot botu od té konvenční – tvaru boty. Představujeme barefoot atribut číslo 1 – anatomický tvar boty.

Obsah článku

Boty tvarované podle chodidla

Člověk se rodí bosý. Lidské chodidlo bylo absolutně soběstačné a nepotřebuje žádné pomůcky k tomu, aby bylo dokonale funkční. Po tisíciletí naši předkové fungovali naboso. Postupem času, jak se člověk vyvíjel , vyvstala potřeba vědomě chránit své tělo před vlivy okolí. Nejdříve vznikly jednoduché formy oblečení, postupně se přidaly primitivní ochrany nohou. Dlouhé období se člověk uspokojil s kůžemi a kožešinami omotanými kolem nohou, které jej chránily před zraněním a zároveň poskytovaly tepelný komfort. Jak se člověk vyvíjel a jeho zručnosti se zdokonalovaly, primitivní formy odívání a obouvání začaly získávat promyšlenější a technologicky pokročilejší formy. Obuv začala principiálně připomínat to, co známe dnes. Boty vznikly, aby ochránily chodidlo. A co je nejdůležitější, boty vznikly podle chodidla a jeho tvar respektovaly. Tedy alespoň na začátku. 

Jak se lidstvo vyvíjelo a měnily sa kulturně- společenské nároky, boty se dostaly pod drobnohled a pohled společnosti na tuto původně čistě funkční záležitost se zásadně změnil. Boty, a samozřejmě i celé odívání, začaly být vnímány jako v první řadě estetická záležitost. Jakoby člověk úplně zapomněl, proč je v nosí v první řadě. Tvar boty se začal měnit, přestal respektovat anatomii chodidla a začal se přizpůsobovat víc módním trendům. Bota se čím dál tím více zužovala, protože úzké chodidlo bylo vnímáno jako esteticky vyhovující. Rovnou podrážku vystřídaly módní podpatky, díky kterým byl člověk nejenže vyšší, ale i jeho nohy působily elegantněji. Podpatky nosili stejně jak dámy, tak i páni. Měkké a poddajné kůže doplnily tuhé a těžké materiály. Obuv se musela v první řadě líbit, funkčnost, či dokonce pohodlí šly na druhou kolej. Postupem času síce moderní společnost alespoň částečně upustila od nepraktických materiálů a střihů, ale úzký tvar boty si ponechala. Štíhlé chodidlo bylo staletí považováno za estetickou normu. 

Když se řekne „boty tvarované podle chodidla“, v prvním momentě si člověk pomyslí, že to je přece automatika a proč tomu věnujeme takovou pozornost. Jak ale vidíme, až taková samozřejmost to není, protože bota tvarovaná podle chodidla přestala být „in“ několik století zpět a tento trend přetrvává dodnes. Naštěstí, tak jak se během nikdy nekončící módní evoluce postupně upustilo od nepraktických tvarů a materiálů, tak mnozí dnes upouští od nepřirozeného tvaru a vrací se ke kořenům – k botám přirozeně tvarovaným podle lidského chodidla. Barefoot obuv přináší v 21. století nazpět pointu zdravé boty, která respektuje biomechaniku a tvar chodidla, funkčně ho chrání před vnějšími vlivy a navíc splňuje estetické nároky kladené moderní spoločností. Barefoot, revoluční způsob obouvání (a přitom koncept starý jako lidstvo samo) nabízí boty tvarované podle chodidla. 

Anatomický tvar respektující přirozenou biomechaniku chodidla

Proč je důležité, aby byla bota tvarovaná podle lidského chodidla a respektovala jeho přirozenou biomechaniku? Proč jsou anatomicky tvarované boty tou jedinou správnou volbou, pokud chceme mít zdravá a funkční chodidla? 

Anatomicky tvarovaná bota kopíruje a respektuje anatomii chodidla a podporuje jeho biomechaniku, tedy to, jak chodidlo přirozeně funguje. Díky svému tvaru mu vytváří podmínky jemu vlastní, poskytuje dostatek prostoru, aby se mohlo při pohybu volně hýbat, nic ho nikde neomezovalo, netlačilo, nelimitovalo. Široká bota umožňuje prstům přirozeně se při pohybu roztáhnout a tak plnit svoji funkci. 

To, jak noha přirozeně pracuje, si dokážeme jednoduše prohlédnout sami, nepotřebujeme na to žádné grafy a složité anatomické obrázky. Zkuste si v pohodlí doma udělat malý experiment. Vyzujte se, boty i ponožky dolů. Experiment má dvě fáze. V první části si přes prsty provlečte gumičku tak, aby Vám prsty přitlačila k sobě. Takto nějak totiž prsty vypadají v konvenční botě s úzkou špičkou. Začněte se procházet po rovném povrchu. Všimněte si, jak se Vám kráčí, jak se Vaše nohy při chůzi chovají. Asi se Vám nechodí moc dobře, a ani s rovnováhou to není úplně nejlepší, že? Po chvíli můžete dokonce cítit, jak se Vám jednotlivé části chodidla přetěžují a začínají bolet. Je načase přejít do druhé fáze experimentu. Sundejte gumičky, trochu prsty zacvičte, uvolněte je. Začněte se opět procházet, tentokrát úplně naboso a navolno. Po chvíli si začněte všímat své nohy a vnímejte, jak se chovají prsty při našlapování když je nic neomezuje. Můžete si všimnout, že při odrazu se prsty vějířovitě rozprostřou. Tím zajišťují lepší stabilitu a větší odrazovou plochu. Váha těla se rovnoměrně rozkládá, nedochází k nerovnoměrnému přetížení jednotlivých částí chodidla. Přesně takto má lidské chodidlo fungovat. A my mu v tom častokrát bráníme nevhodnými boty. 

To, co okem nevidíme při tomto jednoduchém experimentu jsou svaly, kosti, klouby, šlachy a úpony, kdy má každý svoji konkrétní úlohu. Při chůzi naboso se každá, i ta nejmenší část chodidla zapojuje a svojí rolí dokresluje tento unikátní funkční vynález, kterým lidské chodidlo nepochybně je. Díky tomu, že se do pohybu zapojuje celé chodidlo, nedochází k přetěžování jednotlivých částí a oslabování ostatních, tělesná váha se dokonale rozkládá mezi tři hlavní opěrné body chodidla. Toto je přirozená biomechanika chodidla. 

Vzhledem k tomu, že tělo funguje na principu řetězové reakce, to jak nám pracuje chodidlo přímo ovlivňuje celé tělo, od nohou, přes páteř, až po hlavu. Když vše funguje tak jak má, nepřetěžujeme kosterně-svalový aparát, tělo se napřimuje dokonce mohou zmizet i bolesti hlavy a krční páteře, které mohly vzniknout právě kvůli řetězové reakci při nefunkčním chodidle. Toto je stav, kterého chceme dosáhnout a dosáhneme jej jedině chůzí naboso, resp. jejím simulováním v každodenním životě, kdy nám to podmínky nedovolují, abychom chodili úplně bez bot. Proto je důležité vybrat si boty, které mají anatomický tvar respektující tvar chodidla a podporující přirozenou biomechaniku nohy. 

Benefity anatomicky tvarované boty

Nošení anatomicky tvarované barefoot obuvi přináší velké množství benefitů, pro tělo i mysl. Podívejme se společně na pár z nich. Co můžeme očekávat, když se rozhodneme vyměnit boty, které naše nohy vězní v nepohodlí za anatomicky tvarované barefooty nabízející nekonečnou svobodu pohybu? 

Bezkonkurenční pohodlí

Díky svému tvaru poskytuje anatomicky tvarovaná barefoot obuv noze dostatek prostoru při pohybu. Noha se v botě přirozeně hýbe, nikdy není staticky na místě. Úzká bota ji proto tlačí a způsobuje nepohodlí. Velkorysý prostor v barefoot botě umožní noze hýbat se bez omezení a přirozeně. Proto jsou barefoot boty tak pohodlné. Statistiky hovoří, že lidé nosící barefoot obuv dokáží v botách vydržet podstatně déle než lidé nosící konvenční obuv. 

Prevence úrazů, zdravotních problémů chodidla a deformit

Dejte sbohem otlakům, puchýřům a zarůstajícím nehtům. To všemá častokrát na svědomí právě nevhodná a úzká obuv. Jak jsme si už řekli, noha se v botě pohybuje. Čím užší bota, k tím většímu tření kůže o obuv dochází, což vede právě ke vzniku otlaků a puchýřů. Pokud bota z boku, nebo zepředu tlačí, nebo naráží do palce, může to mít za následek zarostení nehtů do nehtového valu. Úzká špička a podpatky zase narušují přirozené rozložení váhy a přenáší ji na přední část chodidla. To zase může vést k tvorbě haluxů a kladívkových prstů. Ve zkratce shrnuto, úzká bota může vést k deformitám, úrazům, či jiným problémům s nohama. Anatomicky tvarovaná bota netlačí, netře se o chodilo, nelimituje. Proto, pokud si vybereme správnou velikost a našemu chodidlu vyhovující model, nemusíme se bát otlaků a puchýřů, či zarůstající nehtů (zarůstající nehty může způsobovat vícero faktorů, nevhodná obuv je jedním z nich). Barefoot obuv funguje i jako spolehlivá prevence haluxů, mírnější haluxy se dokonce mohou nošením barefoot obuvi částečně, nebo dokonce i úplně, vytratit právě díky tomu, že tvar boty podporuje přirozené rozložení prstů. 

Zlepšení mobility a síly prstů

Díky tomu, že široká přední část anatomicky tvarované boty poskytuje prstům dostatek prostoru pro přirozený pohyb, postupem času dochází k zlepšení mobility prstů a jejich zesílení. Naše nohy, a především prsty, dlouhé roky trpěly uvězněné v úzké obuvi, proto potřebují čas a trpělivost, aby opět objevily své poslání a znovu získaly svou ztracenou sílu a funkčnost. Výměnou obuvi za barefoot učiníme první krok k jejich ozdravení. Pokud k tomu zařadíme pravidelné cvičení nohou a prstů do denní rutiny, budeme se moci časem opět těšit ze zdravých a funkčních nohou, které nás budou spokojně nosit, kam nás jen srdce povede ještě po mnoho let. 

Zlepšení cirkulace krve

Díky tomu, že anatomicky tvarovaná bota podporuje přirozený pohyb chodila, které se při nášlapu roluje po celé své délce, pomáhá tak zlepšovat cirkulaci krve a celkové prokrvení chodidla. Pokud Vás trápí syndrom studených nohou, právě změna bot za barefoot Vám může pomoci zbavit se ho, a to nadobro. Nemluvě o tom, že krev roznáší kyslík a živiny, které buňky potřebují na své fungování. Při dobrém prokrvení se dostanou tyto živiny i k těm nejvíc vzdáleným a „zapomenutým“ buňkám. 

Úleva při bolesti a únavě nohou

Díky podpoře přirozené biomechaniky je chodidlo i po celém dni stráveném v anatomicky tvarované barefoot botě méně náchylné na únavu a bolesti. Ty se dostaví většinou právě kvůli tomu, že konvenční obuv nohu tlačí, nedovolí jí při chůzi přirozeně pracovat. Prsty a paty bolí kvůli nevhodnému rozložení váhy, haluxy zase kvůli utláčení prstů. Barefoot obuv přináší úlevu od těchto bolestí a výrazně snižuje syndrom těžkých a unavených nohou (díky prokrvení, viz výše). 

Zlepšení držení těla

Jak už bylo několikrát řečeno, tělo pracuje na principu řetězové reakce. Díky tomu, že je chodidlo v anatomicky tvarované botě v přirozeném postavení a nic neomezuje jeho biomechaniku, přes řetěz akcí a reakcí to přímo ovlivní i to, jak držíme tělo a kde se nachází naše těžiště. Nošením barefoot obuvi se těžiště přesouvá tam, kde má být, tělo není vychylováno ze své osy, zlepšuje se celkové postavení a držení těla. To může zase vést k úlevě při bolestech zad, krční páteře, či při bolestech hlavy. Stejně tak se může ulevit našim kolenům, či bederním kloubům, které mohou být přetěžovány v důsledku špatného držení těla. Jak říkáme, tělo je jedna velká řetězová reakce ☺. Proto při jeho nápravě nutné začít pěkně od podlahy (doslova ;) ). 

Podpora správného stereotypu chůze

Štědrý prostor pro prsty podporuje jejich přirozené rozložení a rozprostření při chůzi. To přímo vyplývá, ze způsobu, jakým kráčíme. Standardně, v konvenční obuvi, lidé našlapují přes paty, protože jejich prsty nedokáží plnit svoji funkci. To je i důvod, proč mnoho lidí trpí na bolesti paty. Pata je sice dobrý tlumič, ale dlouhodobě nedokáže zvládat a pohlcovat všechny otřesy, především na tvrdém povrchu jako je beton, asfalt, či tvrdé podlahové krytiny. Nošením anatomicky tvarované barefoot obuvi se postupně mění i stereotyp chůze, našlapujeme buď na střední, nebo přední část nohy, chodidlo, postupně rolujeme. Tento stereotyp je považován za správný. Funkční prsty, které mají při pohybu dostatek prostoru, poskytují při nášlapu dostatečnou odrazovou plochu, podporují balanc a bříška prstů dokonale absorbují nárazy. 

Zlepšeni fyzického výkonu

Třešnička na dortu na závěr. Všechny výše popsané benefity, od mobility prstů, prevence úrazů, zlepšení prokrvení a balancu, či správného držení těla a stereotypu chůze, společně přispívají ke zlepšení výkonu, především co se sportu týká. Pokud chcete rychleji běhat, či podávat lepší výkony, zkuste vyměnit své běžné boty za anatomicky tvarovanou barefoot obuv. 

Bota podle chodidla, nebo chodidlo podle boty?

Po přečtení tohoto článku je odpověď více než jasná – bota má být vytvořena podle chodidla, a ne naopak. Z hlediska evoluce má nošení obuvi smysl a význam, především kvůli ochraně chodidla před počasím a prostředím, ve kterém se denně pohybujeme. Co už ale smysl nedává, je nošení obuvi, která potlačuje přirozenou funkčnost a nekoresponduje s anatomií lidského chodidla. Nošení takové obuvi přináší z dlouhodobého hlediska víc problémů než užitku. Evoluce jako taková nás sice dovedla do bodu, kdy je nošení obuvi nezbytné, ale na druhé straně se dokonale postarala o to, že chodidlo je plnem funkční i bez ní. Proto, pokud chceme jeho funkčnost zachovat a podpořit, musíme výběru obuvi věnovat víc pozornosti, a to především po funkční stránce, estetická by měla být jen sladkou tečkou nakonec. Anatomicky tvarovaná barefoot obuv podporuje biologicky-normální postavení prstů, podporuje jejich přirozenou funkci, která je při zdravém pohybu klíčová. Barefoot obuv nohu v ničem neomezuje, vytváří chodidlu podmínky identické s chůzí naboso, s přidaným faktorem ochrany před prostředím – počasí, špína, zranění. Barefoot obuv podporuje evolučně dokonalou biomechaniku, přizpůsobuje se potřebám chodidla, ne naopak. Pokud chceme pro své zdraví a chodidla jen to nejlepší, musíme dát šanci anatomicky tvarované barefoot obuvi, protože z hlediska evoluce je jen jeden tvar ten správný. A my už přece dávno víme, který to je ☺. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.



Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde